ØDELEGGELSER: I 16-tida ble Oslo rammet av et kraftig uvær som førte til flere ødeleggelser. Video: Eugene Brandal Laran / Dagbladet Vis mer Vis mer

Ødeleggelser i Oslo etter plutselig uvær

Vei sperret etter trevelt og takstein har falt fra hus.

Oslo ble i 16-tida rammet av plutselig styrtregn og torden, med kraftige vindkast. Operasjonsleder Tore Solberg sier til Dagbladet at de på kort tid har fått inn flere meldinger om skader etter uværet.

I og ved Sofienbergparken i sentrum har trær veltet. Dagbladets reporter på stedet forteller at dette har ført til materielle skader på flere biler. Like før klokka 17 skriver politiet på Twitter at de har avsluttet søket under treet. Ingen personer er funnet skadet, kun en forskremt due som nå har fløyet fra stedet.

- I tillegg har tre-fire trær veltet og sperrer veien i Solemskogveien (ved Grefsenkollen). I Teglverksgata (på Rodeløkka) og Peter Møllers vei (på Løren) har det ramlet takstein fra hus, men heller ikke her er det noe som tyder på personskader, sier Solberg.

- Ikke stå under trær

Hos Meteorologisk institutt advarer de folk mot å stå under trær mens vinden står på som verst.

- Akkurat når den kommer, er det ikke noen god idé å stå under trær. Det er et generelt råd i tordenvær, sier Vibeke Thyness, statsmeteorolog ved meteorologisk institutt.

TREVELT: Et stort tre har veltet i Sofienbergparken. Foto: Eugene Brandal Laran / Dagbladet
TREVELT: Et stort tre har veltet i Sofienbergparken. Foto: Eugene Brandal Laran / Dagbladet Vis mer

Ifølge Thyness er det massive tordenværet en del av ei såkalt bygelinje som beveger seg over flere områder. Det er et værfenomen som vanligvis slår inn på seinsommeren.

Kraftig tordenvær

Når tordenværet slår til, varer det i omtrent 20 minutter før det beveger seg videre.

- De som befinner seg på Romerike og øst for Oslo, har litt tid til å forberede seg nå, sier Thyness. Hun råder folk til å blant annet trekke ut laderen av elbilen sin og sørge for at ruterne er koblet fra.

SKADET: Også i Birkelunden på Grünerløkka har et tre veltet i vinden. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
SKADET: Også i Birkelunden på Grünerløkka har et tre veltet i vinden. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

- Det som passerte Oslo nå, er bygelinja med kraftig regn og torden som ble varslet i morges. Den strekker seg fra nord for Lillehammer og sørover mot Drammen. Den beveger seg nå mot svenskegrensa, sier Thyness.

Det blir først mørkt på himmelen før været bryter løs.

- Været er dramatisk før det forsvinner videre. Slike tordenlinjer kommer hvert år. Særlig på sensommeren. Det er ganske forutsigbart at sånt oppstår. Den kommer etter en kaldfront, sier Thyness.

Ifølge meteorologen er det også en bygelinje på gang enda lenger nord i Norge.

- Det tordner på Helgeland også. Det er mest aktivt fra Trondheimsfjorden og nordover til Saltfjellet, sier hun.