-  Ødelegger bionemnda

Dagfinn Høybråten (KrF) må svare Stortinget på hvorfor han kaster ut kritikerne sine fra bioteknologinemnda og forfremmer egne støttespillere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet dokumenterte på lørdag hvordan Høybråten kvittet seg med dem som har uttalt seg kritisk om helseministerens biopolitikk. Både jusprofessor Jan Fridthjof Bernt og professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk, ble byttet ut av bioteknologinemnda, mens helseministerens KrF-kollega Torleiv Ole Rognum ble forfremmet til nestleder. Til sammen fjerner Høybråten fra nemnda fem som står for andre holdninger til bio- og genteknologiske spørsmål enn han selv. Nå reagerer både Ap, Frp og SV kraftig på Høybråtens avgjørelse.

-  Handler uklokt

Sosialkomiteens leder John Alvheim (Frp) går så langt som til å si at han ikke ser vitsen med opprettholde nemnda.

-  Nemndas funksjon som frittstående og bredt sammensatt organ er fullstendig ødelagt når Høybråten nå har fjernet kritikerne og satt inn sine egne folk. Nemnda kan like godt legges ned når vi på forhånd vet hvilke konklusjoner den vil trekke, sier Alvheim.

Bioteknologinemnda er et rådgivende organ for forvaltningen. Nemnda har de siste åra blant annet uttalt seg om stamcelleforskning, fosterdiagnostikk og terapeutisk kloning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer