- Ødelegger for seg selv

Statsråd Jon Lilletun liker dårlig at lærerne planlegger nye landsomfattende streiker i januar. Likevel akter han ikke å komme med lønnsløfter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei, det gjør jeg ikke. Det får partene i lønns-oppgjøret til våren ta seg av, sier kirke-, utdannings- og forskningsministeren. Han legger likevel ikke skjul på at han er overrasket over at streike-iveren blant lærerne ikke har lagt seg.

- Lærerne har opparbeidet seg en betydelig «goodwill» som jeg trodde de ville ta vare på. Det gjør de ikke gjennom stadige aksjoner som går utover en uskyldig tredjepart, sier Lilletun.

Han har ingen kommentar til hvordan streikekåte lærere kan stoppes.

- Hvis de streiker, forutsetter jeg at de holder seg til lovlige aksjonsformer, sier ministeren, som lader opp batteriene hjemme i Kristiansand.

Dagbladet skrev i går at en aksjonsgruppe har utarbeidet en hemmelig streikeplan. Den går ut på at 150- 200 lærere fra fylke etter fylke skal streike opptil to dager hver. Bare nye lønns-løfter kan stoppe aksjonene, som etter planen starter i januar.

- Slik planene for en ny omfattende lærerstreik er beskrevet, er det på kanten av en uthuling av fredsplikten. Streikevåpenet er så viktig at det ikke må bringes i vanry, sier lederen i Kommunenes Sentralforbund (KS), Halvdan Skard, til Dagbladet.

<B>MOT AKSJON:</B> Statsråd Jon Lilletun, her fotografert ved et tidligere besøk i en skoleklasse, liker ikke lærernes planer om nye lønnsaksjoner på nyåret.