- Ødelegger hellig by med skogplanting

Ekspert ikke fornøyd med bevaring av Myanmars tempelby.

 - ENDRER LANDSKAP:  En tidligere UNESCO-konsulent som har jobbet med restaurering av pagodaer i Myanmars hellige by og tidligere hovedstad Bagan, er sterkt  kritisk til at den gamle byen blir "gjemt" av plantet skog - her fra august i år. FOTO: Khin Maung Win, AP/NTB SCANPIX.
- ENDRER LANDSKAP: En tidligere UNESCO-konsulent som har jobbet med restaurering av pagodaer i Myanmars hellige by og tidligere hovedstad Bagan, er sterkt kritisk til at den gamle byen blir "gjemt" av plantet skog - her fra august i år. FOTO: Khin Maung Win, AP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter er ikke fornøyde med hvordan Myanmars tidligere militærjunta har tatt vare på landets gamle templer.

Mange er reparert på enkleste vis, med sement, murstein og andre moderne materialer.

Byen Bagan er berømt for sine mange, vakre templer. Etter at landet igjen har åpnet seg mot omverdenen, har også turistene begynt å strømme til den spesielle byen.

Nå varsler en tidligere UNESCO-konsulent at flere hundre monumenter er bygd helt om, stikk i strid med hva som regnes som god byggeskikk internasjonalt.

Ødelegger med trær - Det har åpenbart skadet det historiske landskapet, sier arkitekten Pierre Pichard. Han er også sterkt kritisk til at det er plantet trær på en slette med hundrevis av pagoder og templer.

Pichard hjalp til med å restaurere templene etter at et kraftig jordskjelv rammet Myanmar i 1975. Men i begynnelsen av 1990-tallet ble han tvunget til å forlate landet på grunn av juntaens innstramminger.

Templene ble deretter bygd opp igjen ved hjelp av gaver fra buddhister.

 BERGET ETTER JORDSKJELV:  Et stor restaureringsarbeid er gjort etter at mange av Bagans hellige templer ble ødelagt av jordskjelv i 1975. En tidligere UNESCO-konsulent kritiserer nå bruk av moderne byggematerialer i restaureringen. FOTO: William Davies, AFP/NTB SCANPIX.
BERGET ETTER JORDSKJELV: Et stor restaureringsarbeid er gjort etter at mange av Bagans hellige templer ble ødelagt av jordskjelv i 1975. En tidligere UNESCO-konsulent kritiserer nå bruk av moderne byggematerialer i restaureringen. FOTO: William Davies, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

Så langt er 2 000 restaurert, noen av dem nesten helt fra grunnen.

Arkeologer er nå igjen på plass i Myanmar for å bidra til at renovering skjer på best mulig måte. Men for mange av templene i Bagan kan det allerede være for sent, mener eksperter.

(NTB-AFP).

 MAGISK:  Soloppgang i august i år over den gamle tempelbyen Bagan. FOTO: Khin Maung Win, AP/NTB SCANPIX.
MAGISK: Soloppgang i august i år over den gamle tempelbyen Bagan. FOTO: Khin Maung Win, AP/NTB SCANPIX. Vis mer