Ødelegger IS-mål som aldri før. Nå åpner Russland for sterkere samarbeid med Vesten

Frankrike sier de har destruert 35 IS-mål i Syria.

IS-MÅL: Den islamske statens hovedstad Raqqa i Syria har vært under kraftige angrep etter Paris-terroren på fredag.  Foto: AP Photo / NTB scanpix
IS-MÅL: Den islamske statens hovedstad Raqqa i Syria har vært under kraftige angrep etter Paris-terroren på fredag. Foto: AP Photo / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et drøyt år har en koalisjon av vestlige land, ledet an av USA, bombet IS-mål i Syria.

I slutten av september begynte også Russland å bombe mål i Syria, til blandet mottakelse fra flere vestlige land. Selv om Russland hele tida har vært klare på at de bomber IS, hevder også flere av de moderate opprørsgruppene som støttes av USA, å ha blitt bombet av  russerne.

Etter terrorangrepet i Pairs fredag uttalte Frankrikes president François Hollande at dette var en krigserklæring fra Den islamske staten (IS) og at hevnen ville bli nådeløs. Russland sa også på tirsdag at styrten der alle de 224 om bord døde 31. oktober i år var terror.

Siden har Russland og de vestlige stormaktene intensivert bombingen av IS kraftig.

Tok ut 35 mål Frankrike har blant annet sendt sitt eneste hangarskip, det kjernekraftdrevne «Charles de Gaulle», til det østlige Middelhavet.

Med seg har hangarskipet 26 kampfly, fem helikoptre og 2000 soldater, skriver Defensenews.

Skipets tilstedeværelse øst i Middelhavet gjør at Frankrike, som er Europas største militærmakt, både øker sin tilstedeværelse og kapasitet til å angripe IS i sine egne områder kraftig.

Ifølge franske myndigheter har de nå ødelagt 35 IS-mål i Syria, siden forrige ukes angrep i Paris.

Løytnant Gilles Jaron sier ifølge AP i dag at franske fly har sluppet omkring 60 bomber på seks forskjellige steder, og at alle målene var IS-kommandoposter eller treningsleire.

Toktene ble utført for å svekke IS.

Russisk bombing Seint i går kveld uttalte russiske myndigheter at de hadde gjennomført kraftig bombing av oljeinstallasjoner og infrastruktur i Syria som skal være kontrollert av IS.

Der destrueres en lang rekke tankbiler og oljeinstallasjoner av det som skal være Su-34 bombefly.

Tirsdag instruerte Russlands president Vladimir Putin den russiske marinen til å behandle franske styrker som allierte, og erklærte at de to landene skulle samarbeide om å knuse IS i Syria.

Samtidig sier utenriksminister Sergej Lavrov at Russland nå vil vurdere er sterkere samarbeid med Vesten dersom de vestlige landene respekterer Syrias suverenitet.

USA og Russland har helt siden borgerkrigen i Syria startet for over fire år siden, hatt helt ulik politisk og militær tilnærming i landet.

Vil ha med Assad USA har blant annet støttet moderate opprørsgrupper som kjemper mot IS og diktator Bahsar al-Assad. Russland har på sin side tradisjonelt vært en av al-Assads sterkeste støttespillere. Derfor kan et Russland-engasjement i den USA-ledede vestlige koalisjonen være vanskelig.

Verken Frankrike eller USA ser for seg en politisk løsning i Syria der al-Assad er en del av løsninga, men Frankrike er åpne for et Russland-samarbeid. 

- Det er en åpning, kan man si, for russerne. Vi tror de mener alvor og vi må samle alle våre styrker. Vi sier fortsatt at man trenger en politisk prosess i Syria, og at Bashar ikke kan være framtida for landet, sier utenriksminister Laurent Fabius til radiokanalen France Inter ifølge NTB.

Lavror er imidlertid klar på at al-Assad må være en del av framtida i Syria.

- Angrepene i Paris har hjulpet Vesten med å forstå at prioriteten i Syria er å kjempe mot IS, ikke å styrte al-Assad. Det er ingen måte å løse krisa i Syria uten Assad, sier Lavrov ifølge Al-Arabiya.