- Ødelegger Norges rykte

Høyre-leder Erna Solberg raser mot Støre-regjeringens kutt i støtten til utdanning for verdens fattige. Hun mener det kan føre til flere jenter blir giftet bort.

ØDELEGGENDE: Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringens kutt i midler til et internasjonalt initiativ ødelegger Norges rykte på utdanning, Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ØDELEGGENDE: Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringens kutt i midler til et internasjonalt initiativ ødelegger Norges rykte på utdanning, Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ekstremt forbausende.

Høyre-leder Erna Solberg snakker om Ap/Sp-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022 der de foreslår å kutte 662 millioner kroner til det globale partnerskap for utdanning (GPE).

Forventer at Norge holder ord

Så seint som i juni i år vedtok et enstemmig Storting å forplikte seg til å bevilge 3,7 milliarder til ordningen de neste åra. Den sikrer utdanning i fattige land, samtidig som mottakerlandet selv er forpliktet til å bidra med egne penger til utdanning.

Solberg sier andre land forventer at Norge står ved sine ord etter at den forrige regjeringen har stått på giverkonferansen og lovet penger.

- Det er første gang jeg opplever at når vi - med Stortinget i ryggen - har lovet internasjonalt at vi skal gjøre noe, så kommer det over natta at vi ikke holder det vi lover, sier Solberg til Dagbladet.

Den tidligere statsministeren forteller at hun får henvendelser fra andre land som reagerer sterkt på regjeringens kuttforslag.

- De synes det er uforståelig. At dette vil svekke satsingen betydelig.

Solberg mener regjeringens millionkutt skader Norges rykte internasjonalt.

- Norge har bygget seg opp en god profil på utdanning under den forrige regjeringen. De ødelegger nå vårt internasjonale rykte på å være opptatt av utdanning, sier Solberg.

Frykter flere barnebruder

Høyre-lederen peker på at 9 av 10 barn i verden har vært ute av skolen under coronapandemien, og at det er viktig å få flest mulig tilbake.

- I praksis betyr det at land hvor barn nå skulle komme tilbake på skolen, får mindre muligheter og midler til å komme tilbake på skolen. Det betyr at i de fattigste landene i verden så blir det vanskeligere å levere et utdanningstilbud til de mest sårbare barn og unge, i ei tid etter en pandemi.

Solberg reagerer også på at kuttet kommer like etter at det norske folk har samlet inn 250 millioner kroner til Plans innsats mot å gifte bort barn gjennom TV-aksjonen. Hun mener det kan føre til flere barnebruder.

- Det viktigste bidraget mot barnebruder er utdanning. Det viktigste for jenter i verden er å få en utdanning som gjør at du tar bedre vare på din egen helse, du får litt færre barn og du lærer bort til barna dine bedre, sier hun og fortsetter:

- Satt på spissen er det jenter som ikke får utdanning. Det er jenter som kan risikere at foreldrene blir mer opptatt av at det er andre som skal ta ansvar for dem økonomisk - altså at de blir giftet bort tidligere.

- Bryter ikke forpliktelsene

Regjeringen skriver i budsjettdokumentene at de vil sørge for at den samlede utdanningsbistanden videreføres.

Statssekretær Bjørg Sandkjær, som svarer på vegne av utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, sier Norge ikke bryter sine forpliktelser.

- Samtidig må vi se på hvor vi kan sikre at vår innsats har størst verdi. I budsjettet for 2022 ønsker vi en tydelig strategisk dreining mot klima og matsikkerhet. Når vi ser at antallet mennesker som er truet av ekstrem sult øker, og blant disse er det mange barn, så mener vi dette er noe vi skal og må prioritere. Det er de samme menneskene som på grunn av ekstrem fattigdom er truet av en rekke samtidige kriser, skriver Sandkjær.

Hun mener også at de innretter innsatsen der den har mest effekt, og at det er viktig for dem å videreføre støtten til utdanning i krise og konflikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer