- Ødelegger politikkens troverdighet

Sponheim blir matt av Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Finansminister Kristin Halvorsen innrømmet i Dagbladet denne uka at regjeringen ikke klarer å avskaffe fattigdommen i Norge - stikk i strid med sitt eget løfte fra Soria Moria-erklæringen.

Dette mener Lars Sponheim er en skandale.

- Jeg har aldri sett politikkens troverdighet bli ødelagt på en slik måte som Kristin Halvorsen gjør. Og hun gjør det med et smil om munnen, sier Sponheim til Aftenposten.

Og legger til at han blir helt matt av en slik avstand mellom liv og lære.

Må fortsette kampen

Kjell Magne Bondevik fikk i sin tid som statsminister selv smake SV-lederens kritikk for måten han taklet fattigdomspolitikken på. Halvorsen mente Bondevik økte fattigdommen i Norge.

Bondevik sier til Aftenposten at han mener det er påfallende at finansministeren nå innrømmer at hennes egen regjering ikke gjør nok.

- Dette bør mane til ettertanke hos Halvorsen, og hos andre. Det bør også mane til å fortsette kampen mot fattigdom med målrettede tiltak, sier Bondevik til Aftenposten.

OPPGITT: Venstre-leder Lars Sponheim mener Kristin Halvorsen ødelegger politikkens troverdighet når hun går tilbake på regjeringens løfte om å fjerne fattigdommen i Norge. Foto: SCANPIX
OPPGITT: Venstre-leder Lars Sponheim mener Kristin Halvorsen ødelegger politikkens troverdighet når hun går tilbake på regjeringens løfte om å fjerne fattigdommen i Norge. Foto: SCANPIX Vis mer

Forskningssjef  Tone Fløtten i Fafo er ikke veldig overrasket over Halvorsens innrømmelse.

- Å utrydde fattigdom tror jeg ikke er mulig. Da må man i såfall love en minsteinntekt til alle som ligger over fattigdomsgrensa, noe som ville kreve en dramatisk omlegging av politikken. Og en del av problemene mange av dagens fattige mennesker har ville ikke bli borte, sier Fløtten til Dagbladet.no.

Arbeidslinja

I Norge har vi valgt å bruke arbeidslinja som middel mot fattigdom. Jo flere folk i arbeid, jo færre fattige. Det fungerer delvis, mener Fløtten.

- Det å fjerne fattigdom ved hjelp av arbeid er fint for de som kan arbeide, og for de som får arbeid. Problemet er at en del ikke kommer i jobb. Disse vil være avhengige av offentlige stønader, og for en del er disse for lave til at man unngår fattigdom, sier fattigdomsforskeren.

- De fattige i Norge er en svært sammensatt gruppe, men det er ingen tvil om at den norske fattigdommen de siste årene har fått en mer etnisk karakter, sier Fløtten.

Fattigdommen øker

Fattigdommen i Norge, som <KUR>er</KUR> blant de laveste i verden, har vært ganske stabil de siste 25 årene. Likevel har den økt noe de siste årene.

- Det kan blant annet skyldes sammensetningen i befolkningen, med økt innvandring. Og at noen stønader, som barnetrygd og sosialsatser, holdes lave, sier Fløtten.

Kristin Halvorsens partikollega og stortingsrepresentant Karin Andersen har tidligere sagt at hun skammer seg over at det ikke er gjort mer for de fattige.

- Noen tror de fattige er rusmisbrukerne de treffer på gaten. Men de fleste sitter hjemme og skjemmes over seg selv. Vi politikere må skjemmes fordi vi ikke klarer å få gjort noe med dette, sa Odvar Nordli i 2001. Han har sine ord i behold ennå. Dette er ikke de fattiges skam. Det er min, sa Andersen.

-Urealistisk mål

I intervjuet med Dagbladet sier Kristin Halvorsen at hun mener målsettingen om å fjerne fattigdommen fortsatt bør stå i regjeringserklæringe, selv om den ikke er mulig å nå.

- Hva skulle vi ellers hatt som målsetting? Dette er det eneste moralsk riktige, vi må forsøke å utrydde fattigdommen, selv om vi ikke vil klare det i denne perioden.

Fattigdomsforskeren mener det er et viktig mål å ha.

_|Det er en god ambisjon, et godt ideal. Selv om det dessverre er urealistisk, sier Tone Fløtten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer