Odell fikk giftsprøyta

AUSTIN i Texas (Dagbladet): - Odell Barnes jr. så meg rett i øyene. Så begynte giftsprøyta å virke. Han gispet etter luft. De 20 sekundene det tok å ta livet hans, virket som timer og år på meg, sier advokat Gary Taylor. Han er sikker på at Odell, som ble henrettet 1. mars, var uskyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen henrettes den 11. dødsdømte personen i Texas dette året. Dagen etter er giftsprøyta i Huntsville-fengselet igjen i bruk på den 12. dødsdømte.

Dagbladet møtte Gary Taylor i Austin dagen etter at vi hadde fått forsikringer fra guvernør Bush om at ingen uskyldige blir henrettet i Texas. Og at rettssikkerheten i delstaten er god. Noe moratorium, utsettelse av henrettelser, kommer ikke på tale i Texas, forsikret Bush.

Advokat Gary Taylors beretning om en dødsdømt som aldri fikk sjansen til å bruke nye bevis om uskyld, er rå. Odell Barnes Jr. ba sin advokat om å være vitne da han visste håpet var ute. Han ville se inn i to øyne som hadde forsøkt å redde ham.

Opprørt advokat

- Guvernør George Ryan i Illinois har stoppet alle henrettelser etter at 13 dødsdømte er funnet uskyldige siden 1976, sier Taylor. Statistikk fra 1998 viser at Texas har frifunnet sju dødsdømte siden 1976.

- Det offentlige forsvarssystemet er mye dårligere i Texas enn i Illinois og andre delstater. Særlig økonomisk. Vi fikk tilgang på DNA- og fingeravtrykkspesialister og tilgang til laboratorier fordi franske motstandere av dødsstraff ga oss ressursene vi trengte, forteller Gary Taylor, som arbeidet med ankesaken til Odell i over to år.

Den trauste texaneren er opprørt over rettssystemets behandling av Odell Barnes Jr., og tror ikke Odell er den eneste i Texas som henrettes uskyldig. Til det er det for mange forsvarere uten erfaring som pekes ut av domstolene, mener Taylor.

- Odell hadde alle odds mot seg. Han var fattig, svart og kriminell. Offeret var en hvit kvinne som var voldtatt, slått, skutt, knivstukket og ranet. Det var et fryktelig blodbad, sier Taylor.

Ponchai får giftsprøyta
Ponchai får giftsprøyta Vis mer

- Vi begynte å finne bevis som satte spørsmålstegn ved Odells skyld. Bevis som pekte i retning av tre personer i det kriminelle narkomiljøet. Odells fingeravtrykk var ikke på pistolen, blodet på klærne hans hadde kjemisk stoff i seg som viste at det måtte komme fra et laboratorium og være plantet, sier Taylor.

Håpet som brast

Taylor blir blek når han snakker om Odells siste timer. Han hadde jobbet på spreng døgnet rundt for å holde ham i live. Alle avviste å se på nye bevis som strømmet inn. Guvernør Bush sa nei til 30 dagers utsettelse.

- Jeg satt hos Odell på henrettelsesdagen da vi fikk avslaget fra høyesterett. På vei til dødshuset fikk jeg en telefon fra et menneske som påsto at en person ville erklære seg skyldig i drapet.

- Jeg fikk et siste håp få minutter før henrettelsen som viste seg ikke å holde. sier Gary Taylor.