Odelsgutten som ble flyger

Venner og bekjente minnes Truls Audun Ørpen (46) som en ener.

- EN ENER:  Truls Ørpen er en av de fem som er antatt omkommet. - Han var en suveren person og en suveren leder, sier en tidligere medelev av Ørpen fra befalskolen.  Foto: Forsvaret
- EN ENER: Truls Ørpen er en av de fem som er antatt omkommet. - Han var en suveren person og en suveren leder, sier en tidligere medelev av Ørpen fra befalskolen. Foto: ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trude Christoffersen (48) kjente Truls Audun Ørpen (46) i barndommen. Hennes familie ferierte i nærheten av familiegård Ørpen i Krødsherad, hvor han vokste opp. Hun husker Ørpen som en beskjeden og god person.

- Han var odelsgutt og skulle ta over gården, men hadde høysnue, så han ble flyger i stedet. Han var veldig snill, og jeg var ofte på Ørpen gård og lekte med ham og søstera. Det var litt som å komme tilbake i tid, besteforeldrene bodde i kårboligen på gården, sier Christoffersen.

- Av de beste Ørpen har lang fartstid som pilot, og var skvadronsjef og oberstløytnant. Han har fløyet både gamle og nye Hercules-maskiner. Forsvarssjef Harald Sunde omtalte ham som svært dyktig og som en av landets aller beste tidligere denne uka.

- Dette er to av de mest erfarne pilotene vi har, sa Sunde om Ørpen og pilot Ståle Garberg.

- En ener En person som gikk sammen med Ørpen på befalskolen året 1984-85, husker ham godt. De to har siden hatt sporadisk kontakt.

- Han var en suveren person og en suveren leder. Vi kåret ham til årets beste elev, sier medeleven.

Det husker Rune Sletner godt. Han var kullsjef på Lahaugmoen det året.

- Han var en ener. Det sier man ofte om folk som er borte, men han var virkelig det. Han var folkelig og praktisk, og hadde et gjennomgående godt humør. Han var et naturlig samlingspunkt, sier Sletner.

Han trekker fram at Ørpen både var teoretisk god og flink til å få folk til å jobbe. Sletner beskriver Ørpen som en person med naturlig autoritet.

- Han var en praktisk gutt fra en gård i Krødsherad, og det bar tjenesten hans preg av. Han var en omsorgsperson, og det var tydelig at han brydde seg om mennekser, sier Sletner.

- Hjelpsom Tove Imingen gikk også med Ørpen på Lahaugmoen befalskole. De to møttes igjen for noen år siden da begge jobbet på Gardermoen.  

- Jeg har bare godord å si om Truls. Han var samarbeidsfull, veldig hyggelig og hadde alltid en latter på lur. Når jeg tenker på ham nå, så hører jeg den positive latteren hans, og føler den positive stemningen som alltid var rundt ham, sier hun.