BEVÆPNET: Her trener spanske soldater ansatte i et privat sikkerhetsfirma som skulle være piratvakter på 13 spanske tunfisktrålere utenfor Seychellene i fjor høst. Også norske Odfjell vil nå ha bevæpnede vakter ombord. Foto: AFP/Scanpix
BEVÆPNET: Her trener spanske soldater ansatte i et privat sikkerhetsfirma som skulle være piratvakter på 13 spanske tunfisktrålere utenfor Seychellene i fjor høst. Også norske Odfjell vil nå ha bevæpnede vakter ombord. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Odfjell vil ha bære våpen mot piratene

Vil ha væpnede vakter ombord sine skip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Rederiet Odfjell SE ber myndighetene om tillatelse til å bevæpne mannskap og leie væpnede vakter til sine skip for å beskytte seg mot pirater.

Odfjell SE skriver i et brev til politimyndighetene i Hordaland og Singapore at det ønsker tillatelse til å plassere våpen på sine skip. Rederiet vil også ha lov til å bruke private bevæpnede vakter.

- Vi vurderer løpende alle tiltak som kan beskytte våre folk og våre skip mot den piratvirksomheten som pågår, sier kvalitetsleder Jan Didrik Lorentz i Odfjell SE til Bergens Tidende.

Odfjells kjemikalietanker Bow Saga ble 3. august angrepet av pirater utenfor Somalia. Det ble avfyrt skudd, men ingen ble skadd.

- Hvis ikke dette problemet blir adressert ordentlig på nasjonalt og internasjonalt nivå, vil vi kunne få uautorisert bruk av våpen, skriver Odfjell i brevet.

Men myndighetene fraråder bruk av bevæpnede vakter og mannskap.

- Begrunnelsen er at våpenbruk kan eskalere konfliktnivået under en kapring, og skarpe våpen vil øke sjansen for skader og dødsfall, sier seniorrådgiver Carl P. Salicath i Utenriksdepartementet.

I utgangspunktet er det ulovlig å bære våpen på norske skip, og det er heller ikke lov å leie bevæpnede vakter. Men seniorrådgiver Anniken Enersen i rettsavdelingen i Utenriksdepartementet sier at det 1. januar trer i kraft en ny vaktvirksomhetslov som kan endre rettstilstanden.

(NTB)