Odile Bouyssou-Danton

Odile Bouyssou-Danton var 16 år og skulle ha eksamen i St.Lt på D-dagen. Bare syv av byens innbyggere overlevde de allierte bombingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- 6. Juni var en viktig dag: Jeg skulle ta eksamen slik at jeg kunne bli lærer. Min mor hadde booket hotellrom i St.Lt, like ved eksamenslokalet. Dagen før eksamen hadde jeg tatt toget fra Coutances i stedet for å sykle. Det var en stor dag, og mor ville gjøre stas på meg. Den natten våknet jeg av et forferdelig bråk. Jeg så ut vinduet, og himmelen var rød. Folk løp rundt i korridoren og ropte at engelskmennene hadde landet. Selv trodde jeg ikke noe på det, og gikk og la meg igjen.

Da jeg neste morgen kom til eksamenslokalene, hadde eksamen blitt kansellert på grunn av «omstendighetene». Min venninne Christiane ba meg bli med til noen venner. Senere hørte jeg at hotellet var blitt bombet, og at flere gjester hadde blitt drept den dagen.

Jeg var svært engstelig for mine foreldre. Tyskerne hadde arrestert far etterat han nektet å plante «rommel-asparges», små spyd som skulle hindre fallskjermsoldater fra å lande i åkrene, og min mor skulle besøke ham neste morgen.

Vi brukte dagen på å lese matte. Før middag så vi et bombefly komme lavt over oss. Vi vinket til flygerne, og så noe falle ut av flyet. En mann dro oss i unna, og ropte at vi måtte løpe alt vi kunne. Vi kom oss i sikkerhet i et smug ved en åker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer