Odin (18) og Marit (18) hylles som helter etter flykrasj

Berget familie på fem etter at det havarerte under landing i Brønnøysund.

HYLLES SOM HELTER: Kjæresteparet Odin (18) og Marit (18) kastet alt de hadde i hendene da sjøflyet krasjet, og berget familien på fem. Erfarne redningsfolk hyller den snarrådige innsatsen. Foto: Dagfinn Wilhelm Torgersen / Dagbladet
HYLLES SOM HELTER: Kjæresteparet Odin (18) og Marit (18) kastet alt de hadde i hendene da sjøflyet krasjet, og berget familien på fem. Erfarne redningsfolk hyller den snarrådige innsatsen. Foto: Dagfinn Wilhelm Torgersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder eller informasjon om saken? Tips oss på telefon 24 00 00 00, e-post 2400@db.no eller sms/mms 2400.

(Dagbladet): Kjæresteparet Odin Dybos (18) og Marit Kvalø (18) hylles som helter, etter de reddet en familie på fem da et sjøfly krasjet søndag under landing i Brønnøysund.

- Vi sto og kikka på landingen. I det flyet dumpa nedi, tok den ene flottøren nedi først. Flyet tok et bratt kast til sida og havnet opp ned. Jeg rakk ikke å tenke, men slapp bare alt jeg hadde i hendene og løp ned til båten min, sier Dybos til Dagbladet.

- Båten min var heldigvis klar, og vi suste ut i vannet. Det gikk maks to minutter fra flyet havarerte, til vi var fremme, legger Dybos til.

De fem om bord flyet - to voksne og tre barn - hadde på det tidspunktet kommet seg ut av det forulykkede flyet.

- De to voksne sto på vingene med vann til midjen, mens barna satt på flottøren. Vi fikk alle sammen opp i båten min, og tok dem inn til havna hvor en ambulanse sto klar. De var nedkjølte, men ikke hardt fysisk skadd, sier Dybos.

Operasjonsleder Geir Riise ved Helgeland politidistrikt skryter av ungdommenes snarrådighet.

- Dette har vært en formidabel innsats. Helt uvurderlig. De gjorde alt rett: De ringte 113, heiv seg i båten og berget fem stykker. Det er kjempemessig, sier Riiise.

Bestmann Arnold Ovid om bord redningsskøyta «Uni Helgeland», som var på stedet kort tid etter havariet, slutter seg til skryten.

HAVNET PÅ RYGG: Sjøflyet sank gradvis etter havariet. Til alt hell kom familien på fem - tre barn og to voksne - seg raskt ut, og ble reddet opp av ungdommene Odin (18) og Marit (18). Foto: Åge Helgesen/Redningsselskapet
HAVNET PÅ RYGG: Sjøflyet sank gradvis etter havariet. Til alt hell kom familien på fem - tre barn og to voksne - seg raskt ut, og ble reddet opp av ungdommene Odin (18) og Marit (18). Foto: Åge Helgesen/Redningsselskapet Vis mer

- Det er helt fantastisk at de har hatt såpass handlekraft, sier Ovid til Dagbladet.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Dybos' kjæreste, Marit Kvalø, filmet imidlertid hele havariet, og materialet er nå overgitt til politiet. Statens havarikommisjon for transport sier de er varslet og kommer til å prate med fartøysjefen.

Dybos forteller at flyet fløy to runder før det forsøkte å lande og at værforholdene «var perfekte». Et annet vitne, Vidar Tilrem (31), forteller at den ene vingen skar ned i vannet, før flyet vippet rundt og havnet på ryggen.

Han beskriver redningsinnsatsen de neste minuttene som rask og svært fattet.

- Det smalt ganske kraftig. Det var uvirkelig og nervepirrende egentlig, men vi så raskt at det gikk bra. I løpet av ett minutt var de om bord ute av flyet, og de første båtene på plass. Det var ikke noe hyling eller skriking, sier Tilrem til Dagbladet.

Familien på fem var «tilsynelatende lettere fysisk skadd», ifølge politiet, og ble fraktet til Sandnessjøen sykehus for en sjekk.

Bestmann Ovid i Redningsselskapet sier de nå har fått berget flyet opp av vannet. I motsetning til tidligere meldinger, sank det ikke helt, men ble liggende like under vannskorpen.

- Nå ligger flyet på kaia. Det gikk veldig greit å få det opp, sier Ovid.

ØYENVITNE: Vidar Tilrem (31) sier det smalt kraftig da flyet krasjet i vannet. Foto: Privat
ØYENVITNE: Vidar Tilrem (31) sier det smalt kraftig da flyet krasjet i vannet. Foto: Privat Vis mer