Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Odin (19) har vært forsvunnet i tolv uker: - Har ingen svar

- Det er tungt å tenke på at en eller flere gjerningspersoner kan ha sluppet unna, sier faren.

SAVNET: Odin André Hagen Jacobsen (19) fra Skaun i Trøndelag har vært savnet i tolv uker. Foreldrene leter fortsatt etter svar. Foto: Privat
SAVNET: Odin André Hagen Jacobsen (19) fra Skaun i Trøndelag har vært savnet i tolv uker. Foreldrene leter fortsatt etter svar. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Odin André Hagen Jacobsen (19) fra Skaun i Trøndelag har vært sporløst forsvunnet i tolv uker, siden en tur på byen i Trondheim søndag 18. november.

Politiet har drevet en omfattende etterforskning siden, men familien sitter fortsatt igjen uten en forklaring på hva som skjedde med sønnen natta han forsvant.

- Politiet har, etter vår oppfatning, som teori at Odin enten falt i Nidelva, hoppet uti med vilje, eller forsvant frivillig den morgenen. Men ut ifra overvåkningsbilder ser han ikke overstadig beruset ut. Det er heller ingenting som tilsier at han ønsket å ta livet sitt eller stikke av, sier Dan Yngve Jacobsen, faren til Odin, til Dagbladet.

Han frykter at interessen for saken minsker, og at gåten forblir uoppklart.

Fant gjenstander

Odin forlot huset sitt, hvor han bor med foreldrene sine, for å dra på trening lørdag 17. november. Han skulle etter planen reise hjem igjen etter det, men endte isteden opp på et hotellrom i Trondheim sentrum hvor han skal ha vært på en fest med andre ungdommer.

Det er etter at han dro hjemover fra sentrum og skilte lag med vennene sine at politiet har den siste sikre observasjon av ham, tatt klokka 05.39 med et overvåkningskamera søndag morgen utenfor Fjordgata 46, like ved kanalen.

Foreldrene varslet politiet om at sønnen var borte søndag 18. november. Formelt ble han meldt savnet mandag 19. november. Politiet igangsatte etterforskning og omfattende søk for å finne ham.

SISTE OBSERVASJON: Politiet har frigitt de siste bildene tatt av savnede Odin André Hagen Jacobsen (19), gående i Fjordgata i Trondheim sentrum klokka 05.39 søndag 18.november i fjor. Foto: Politiet
SISTE OBSERVASJON: Politiet har frigitt de siste bildene tatt av savnede Odin André Hagen Jacobsen (19), gående i Fjordgata i Trondheim sentrum klokka 05.39 søndag 18.november i fjor. Foto: Politiet Vis mer

Tolv dager seinere, fredag 30. november, uten spor etter Odin, opplyste politiet i en pressemelding at tingene hans var funnet - spredt over et stort område på Brattøra ved Trondheim havn, omtrent to kilometer unna den siste observasjonen.

- En tilfeldig forbipasserende fant først Odins pass, mobil, buss- og bankkort i nærheten av Shell-stasjon på havna. Ved ytterligere søk fant man også plastposen med skittentøy fra treningsbagen, som han fortsatt hadde båret etter å ha vært på trening tidligere på kvelden, nede ved Pir II. Det ble også funnet én sko som tilhørte ham, forklarer Jacobsen.

Men 19-åringen ble imidlertid ikke funnet, og det organiserte søket ble avsluttet. Politiet uttalte at de var avhengige av konkrete opplysninger for å vurdere nye søkeområder.

- Tungt å leve med

I et leserinnlegg i Adresseavisen, skriver Jacobsen om familiens frustrasjon, og at det som foreldre vil være tungt å leve med at Odin ikke kommer hjem.

- Enda verre blir det hvis vi skal lure på hva som skjedde, og på om en eller flere gjerningspersoner mulig slapp unna, skriver han til avisa.

Han kunne ønske at politiet prioriterte å undersøke videomaterialet fra Brattøra nærmere.

- Det er blitt gjort omfattende søk i vannet. Både i elva, havnebassengene, kanalen og til og med i fjorden, men de har ikke funnet gutten. Likevel holder politiet fast på at Odin har druknet, sier Jacobsen til Dagbladet.

Jacobsen forteller at Odin var en svært dyktig svømmer med dykkersertifikat, og hvis han hadde falt i Nidelva ville han trolig hatt gode sjanser for å klare seg.

- Politiet gjorde et kjempearbeid til å begynne med, med å spore overvåkningsbilder gjennom byen og analysere disse, sier han og fortsetter:

ØNSKER OPPKLARING: - Hvis Odin har blitt utsatt for noe kriminelt, fortjener han at de ansvarlige blir tatt, sier Dan Yngve Jacobsen, faren. Foto: Privat
ØNSKER OPPKLARING: - Hvis Odin har blitt utsatt for noe kriminelt, fortjener han at de ansvarlige blir tatt, sier Dan Yngve Jacobsen, faren. Foto: Privat Vis mer

- Men vi mener at de ikke har sett over viktige overvåkningsbilder fra havna morgenen Odin forsvant, tilstrekkelig. Trondheim havn er byens tettest overvåkede område og det er umulig å bevege seg der nede uten å bli filmet mange ganger.

Datatilsynet gir konsesjonshaveren en maksgrense for lagring av bilder på inntil sju dager. Etter denne fristen blir gamle bilder overskrevet av nye, og man må bruke eksperter for å få tilgang til innhold som likevel kan være bevart. Gjenstandene til Odin ble funnet etter tolv dager.

- Vi har snakket med eksperter på gjenoppretting av data som sier at det godt kunne vært mulig å finne brukbare bilder på havnevesenets server likevel. Hvis det ennå finnes bilder på serveren, er gjenoppretting av videomaterialet kanskje det eneste som kan gi svar på hva som skjedde med sønnen vår, sier Jacobsen.

- Ingen straffbar handling

Seksjonsleder for etterforskning ved Gauldal politistasjonsdistrikt, Per Christian Stokke, bekrefter overfor Dagbladet at politiet, etter en grundig etterforskning, ikke har indikasjon på at det har skjedd noe straffbart knyttet til Odin sin forsvinning.

- Saken har vært etterforsket bredt fra starten av. Vi har foretatt grundige undersøkelser når det kommer til teorien om at det skal ha skjedd noe straffbart, men disse hypotesene har vi etter hvert ikke funnet tilstrekkelig grunnlag for å gå videre med etter en omfattende etterforskning, sier han.

Stokke sier at de har forsøkt å se på overvåkningsbildene fra havna morgenen Odin forsvant, samt tydet disse. Men det har vært krevende.

- Vi har forsøkt å laste disse ned, men uten å få gode nok resultater til at de kan gi oss videre spor i saken. På overvåkningsbildene, som viser havna der gjenstandene til Odin ble funnet morgenen av forsvinningen, er det bare snakk om et par piksler av de aktuelle bildene som ligger igjen på serveren, sier Stokke.

- Konstaterte dere raskt at det ikke hadde skjedd noe kriminelt med Odin?

- Vi er i dialog med familien, og vi holder fortsatt alle hypoteser åpne.

50 000 kroner i dusør

Familien frykter at Odins forsvinning vil ende uoppklart, men de gir ikke opp håpet om å få svar. Derfor har de utlovet en dusør på 50 000 kroner til den som måtte komme med avgjørende tips i saken.

- Vi gjør dette i et forsøk på å vekke interesse for saken igjen, og fordi de som vet noe kan bli motivert til å tenke seg om en gang til, sier Jacobsen.

Familien er også godt i gang med å finansiere en privatetterforsker via en privat innsamling.

- Lørdag neste helg, 23. februar, vil det bli arrangert et fakkeltog for å sette et fokus på saken, samt samle inn mer penger for å kunne finansiere en egen etterforsker. Vi vil til bunns i dette. Hvis Odin ble utsatt for noe kriminelt fortjener han at de ansvarlige blir tatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!