Odinga ny statsminister i Kenya

President Kibaki har utnevnt opposisjonslederen som ny statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kenyas president Mwai Kibaki har utnevnt opposisjonslederen Raila Odinga, fra partiet Orange Democratic Movement, som ny statsminister.

Ifølge The Standard ble Kibaki og Odinga etter seks uker med forhandlinger i dag enige om sammensetningen av en ny koalisjonsregjering.

Presidenten presenterte nyheten sammen med Odinga i en fjernsynsoverført tale i dag. 

Takket folket

- Jeg vil takke dere, mine medkenyanere, for deres toleranse og tålmodighet under denne perioden. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å sørge for at Kenya nå styres mot fred, enhet og stabilitet, sa Kibaki ifølge Reuters.

Enigheten mellom de to politiske motstanderne er et viktig skritt i retning stabilisering av landet som raknet i sømmene etter valget 27. desember i fjor. Odinga beskyldte Kibaki for valgfusk da den sittende presidenten ble erklært som vinner, og politiske motsetninger banet vei for etniske drap og opptøyer i Kenyas gater.

Over 1200 personer ble drept, og mellom 300 000 og 600 000 mennesker ble fordrevet fra sine hjem i opptøyene som utartet seg til å bli landets blodigste episoder siden frigjøringen i 1963. Fortsatt bor mange av Kenyas interne flyktninger i leire rundt om i landet.

Rolig i Nairobi

ENIGE: Opposisjonsleder Raila Odinga (t.v.) og president Mwai Kibaki (t.h.) erklærte i dag at Odinga blir statsminister for en koalisjonsregjering i Kenya. Foto: REUTERS/Antony Njuguna/SCANPIX
ENIGE: Opposisjonsleder Raila Odinga (t.v.) og president Mwai Kibaki (t.h.) erklærte i dag at Odinga blir statsminister for en koalisjonsregjering i Kenya. Foto: REUTERS/Antony Njuguna/SCANPIX Vis mer

Etter at Kibaki og Odinga begynte sine forhandlinger har det i Kenya vært relativt rolig de siste ukene.  Men denne uken ble det igjen meldt om sammenstøt i hovedstaden, da Odinga avviste å møte Kibaki til samtaler tirsdag. Politiet brukte tåregass mot demonstranter, men det ble ikke meldt om skadde. 

I dag er Nairobi rolig.

Ifølge Reuters beholder Amos Kimunya posten som finansminister i den nye regjeringen, og to visestatsministere er utnevnt fra hver av partiene, Odingas ODM og Kibakis Party for National Unity. Koalisjonen skal nå jobbe for å vedta en ny grunnlov for landet.

INTERNE FLYKTNINGER: Mellom 300 000 og 600 000 mennesker er drevet på flukt under opptøyene i Kenya. I byen Nakuru bor mange av de interne flyktningene fortsatt i provisoriske leirer på grunn av den stadig utrygge situasjonen i området.