«Odins soldater» skaper frykt i Finland

Patruljerer gatene og hevder de beskytter finnene fra innvandrere.

PATRULJERER: Flere medlemmer i gruppa «Odins soldater» har tilknytning til høyreradikale grupper, blant annet nynazistiske. Gruppa har spredt seg til flere finske byer, der de patruljerer gatene. Myndighetene er svært skeptiske til gruppa. Foto: REUTERS/Minna Raitavuo/Lehtikuva/NTB scanpix
PATRULJERER: Flere medlemmer i gruppa «Odins soldater» har tilknytning til høyreradikale grupper, blant annet nynazistiske. Gruppa har spredt seg til flere finske byer, der de patruljerer gatene. Myndighetene er svært skeptiske til gruppa. Foto: REUTERS/Minna Raitavuo/Lehtikuva/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I oktober kom den finske avisa Aamulehti med rapporter om en gatepatrulje som hadde oppstått i den nordfinske byen Kemi.

Patruljen går under navnet «Soldiers of Odin» (Odins soldater). De marsjerer i gatene ikledd svarte jakker med et vikinghjelmmotiv på ryggen.

Da gruppa ble startet, sa gruppas talsmann Mika Ranta at de startet patruljene for å øke sikkerhetene til innbyggerne i byen. Kemi fikk i løpet av høsten et stort mottakssenter og ligger omkring tre mil fra grensebyen Tornio, hvor storparten av asylsøkerne til Finland har kommet inn i landet.

Sprer seg Siden den gang har selvtektgruppa spredd seg til flere finske byer, og skaper nå frykt og bekymring hos politi og myndigheter i nabolandet i øst.

Gruppa ble grunnlagt av den selutnevnte nasjonalsosialisten Mika Ranta og en gruppe unge menn. De mener muslimske innvandrere er årsaken til en påstått økning i kriminalitet og bærer plakater med budskap om at «innvandrere ikke velkomne» i gatene, skriver Reuters.

Finland har tidligere hatt langt mindre innvandring enn for eksempel Sverige og Norge, men har i likhet med flere europeiske land måttet ta imot langt flere enn tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer