Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Odins soldater» skaper frykt i Finland

Patruljerer gatene og hevder de beskytter finnene fra innvandrere.

PATRULJERER: Flere medlemmer i gruppa «Odins soldater» har tilknytning til høyreradikale grupper, blant annet nynazistiske. Gruppa har spredt seg til flere finske byer, der de patruljerer gatene. Myndighetene er svært skeptiske til gruppa. Foto: REUTERS/Minna Raitavuo/Lehtikuva/NTB scanpix
PATRULJERER: Flere medlemmer i gruppa «Odins soldater» har tilknytning til høyreradikale grupper, blant annet nynazistiske. Gruppa har spredt seg til flere finske byer, der de patruljerer gatene. Myndighetene er svært skeptiske til gruppa. Foto: REUTERS/Minna Raitavuo/Lehtikuva/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober kom den finske avisa Aamulehti med rapporter om en gatepatrulje som hadde oppstått i den nordfinske byen Kemi.

Patruljen går under navnet «Soldiers of Odin» (Odins soldater). De marsjerer i gatene ikledd svarte jakker med et vikinghjelmmotiv på ryggen.

Da gruppa ble startet, sa gruppas talsmann Mika Ranta at de startet patruljene for å øke sikkerhetene til innbyggerne i byen. Kemi fikk i løpet av høsten et stort mottakssenter og ligger omkring tre mil fra grensebyen Tornio, hvor storparten av asylsøkerne til Finland har kommet inn i landet.

Sprer seg Siden den gang har selvtektgruppa spredd seg til flere finske byer, og skaper nå frykt og bekymring hos politi og myndigheter i nabolandet i øst.

Gruppa ble grunnlagt av den selutnevnte nasjonalsosialisten Mika Ranta og en gruppe unge menn. De mener muslimske innvandrere er årsaken til en påstått økning i kriminalitet og bærer plakater med budskap om at «innvandrere ikke velkomne» i gatene, skriver Reuters.

Finland har tidligere hatt langt mindre innvandring enn for eksempel Sverige og Norge, men har i likhet med flere europeiske land måttet ta imot langt flere enn tidligere.

Landet med 5,4 millioner innbyggere tok imot 32 000 asylsøkere i fjor, de fleste av dem irakere. Dette er nesten ti ganger så mange som det Finland tok imot året før, skriver NTB.

Ifølge «Odins soldater» har de nå 23 lokallag i Finland. Politiet opplyser at det minst er fem grupper i byer der det er opprettet asylmottak. De hevder selv de har omkring 500 medlemmer, og har drøye 9000 likerklikk på sin Facebook-side.

Ifølge Svenska Yle har «Odins soldater»-sympatisører i den finske byen Vasa opprettet gruppa «StreetPatrol Vaasa».

- Ekstremisme Myndighetene til Finland har svært lite til overs for «Odins soldater»s ønske om å drive selvjustis.

- Å patruljere i gatene er ekstremisme. Dette øker ikke sikkerheten og frivillige har ingen rett til å bruke makt, sier Finlands innenriksminister Petteri Orpo til YLE.

Politiet uttaler at det ikke er ulovlig å patruljere i seg selv, men maner samtidig til at gruppa ikke griper inn.

- Så lenge patruljene bare rapporterer mulige hendelser til politiet, har de rett til det. De bør imidlertid la politiet gjøre jobben sin, sier politisjef i finske kemi, Eero Vanska, til Reuters.

Antallet borgerverngrupper steg etter at en 17 år gammel asylsøker fra Afghanistan ble pågrepet i Kempele i november, anklaget for å ha voldtatt en 14 år gammel jente.Finsk politi opplyste i den anledning at rundt ti asylsøkere landet over var mistenkt for voldtekt, men understreket at det ble anmeldt over 1000 voldtekter i Finland i fjor.

En angivelig voldtekt som ble anmeldt i Ylivieska 2. juledag, der en kvinne hevdet å ha blitt voldtatt av to mørkhudede menn, var ifølge politiet oppdiktet, skriver NTB.

- Vi er ikke kriminelle Selv om «Odins soldater» ettertrykkelig har uttalt at muslismke innvandrere er problemet, har de forsøkt å moderere seg etter all den negative medieoppmerksomheten.

INNVANDRINGSKRITISKE: Her demonstrerer «Odins soldater» i byen Joensuu i Øst-Finland. Foto: REUTERS/Minna Raitavuo/Lehtikuva/NTB scanpix
INNVANDRINGSKRITISKE: Her demonstrerer «Odins soldater» i byen Joensuu i Øst-Finland. Foto: REUTERS/Minna Raitavuo/Lehtikuva/NTB scanpix Vis mer

I et langt Facebook-innlegg lagt ut i går kveld, forsvarer gruppa patruljene og hevder de er ute etter å beskytte alle innbyggere, ikke bare etniske finner.

- «Odins soldater» er ikke en rasistisk gruppe, en nasjonalsosialistisk bevegelse, en narkotikagjeng, en motorsykkelklubb eller en kriminell organisasjon, skriver de i innlegget.

Videre hevder de at de er politiets øyne og øre og at de ikke vil tolerere utskeielser blant medlemmer. Samtidig påberoper de seg retten til å forsvare seg.

Mange finner er skeptiske og frykter den uniformerte, patruljerende gruppa. Ifølge den finske sikkerhetstjenesten har noen av medlemmene tilknytning til grupper på ytre høyre fløy, også nynazistiske.

- Dere kan bare komme og prate med oss, og vi vil gjerne fjerne fordommene mot oss. Vi er innvandringskritise og opptatt av sikkerheten i gatene, skriver gruppa.

Etterforsker seksuellt trakassering De siste ukene er det blitt rettet stor oppmerksomhet seksuelle overgrep og trakassering ved store arrangementer i Europa. Det hele startet med fler anmeldelser i den tyske byen Köln på nyttårsaften, der politiet har mottatt hundrevis av anmeldelser. Flere og flere av de mistenkte i Köln er dentifisert, og en betydelig andel av dem er asylsøkere og innvandrere uten lovlig opphold i Tyskland.

En liknende sak i Sverige har også skapt politisk jordskjelv. Det skjer etter at guttegjenger skal ha forulempet en flere jenter på en stor ungdomsfestival i Stockholm to år på rad. Det ble også kjent at politiet tiet om hendelsene.

Også i den finske hovedstaden Helsinki er det sendt tre anmeldelser om seksuell trakassering på nyttårsaften. Etterforskningen er konsentrert rundt hendelser som fant sted nær togstasjonen, hvor rundt 1000 asylsøkere var til stede sammen med andre feststemte, skriver NTB.

INNVANDRINGSFORNUFT: Gruppa har fått mye kritikk de siste månedene. De begynte å patruljere som følge av den store innvandringsstrømmen til Finland. Her går en av medlemmene med en plakat med teksten «fornuftig innvandring.» Myndighetene fordømmer gruppa. Foto: AFP / Lehtikuva / Minna Raitavuo / NTB scanpix
INNVANDRINGSFORNUFT: Gruppa har fått mye kritikk de siste månedene. De begynte å patruljere som følge av den store innvandringsstrømmen til Finland. Her går en av medlemmene med en plakat med teksten «fornuftig innvandring.» Myndighetene fordømmer gruppa. Foto: AFP / Lehtikuva / Minna Raitavuo / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!