OECD bekymret for det norske boligmarkedet

Trekker fram boligprisene som den største faren for norsk økonomi.

HØY KVARDRATMETERPRIS: Kvadratmeterprisen i Oslo er høy, f.eks. her på Frysja nord i byen..
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HØY KVARDRATMETERPRIS: Kvadratmeterprisen i Oslo er høy, f.eks. her på Frysja nord i byen.. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) tegner et positivt bilde av utviklingen i norsk økonomi i en ny landrapport som ble lagt fram tirsdag.

Organisasjonen er imidlertid tydelig på at Norge må bli mindre avhengig av oljeinntektene om velstandsnivået skal opprettholdes, og den oppfordrer til ytterligere reformer for å gi landet flere inntektskilder.

OECD er også bekymret for det norske boligmarkedet. I rapporten pekes det på at landets pengepolitikk med lav rente for å sikre vekst, har hatt den bieffekten at boligprisene og kredittgjelden i befolkningen har steget betraktelig. I rapporten oppfordres Norge til å forberede en kriseplan for en mulig «hard landing» i bolig- og kredittmarkedet. Dette bør inkludere, om nødvendig, en mulig utsettelse av en planlagt normalisering av pengepolitikken og målrettede grep i skattepolitikken, ifølge rapporten.

Frykter boligboble

OECD trekker fram boligprisene som den største faren for norsk økonomi og varsler at boligprisene kan komme til å falle kraftig fremover.

«Det virker som boligprisene er overvurdert, og de synes nå å ha nådd toppen. En rask priskorreksjon kan få alvorlige konsekvenser for husholdningene, bankenes finansielle helse, og kan vise seg å bli kritisk for Norges økonomiske utsikter», heter det i rapporten.

På lengre sikt vil det imidlertid være evnen til å omstille seg som blir avgjørende for å opprettholde det norske velstandsnivået, fastslår OECD.

– Støtter regjeringens politikk

OECDs visegeneralsekretær Mari Kivinioemi overleverte rapporten til finansminister Siv Jensen (Frp) tirsdag morgen.

Jensen mener rapporten gir støtte til regjeringens politikk.

– Det er gledelig at OECDs analyser bekrefter at norsk økonomi er i bedring etter oljeprisfallet. Jeg merker meg at OECD deler regjeringens syn på behovet for omstilling i norsk økonomi, sier Jensen i en pressemelding.

(NTB)