HØY KVARDRATMETERPRIS: Kvadratmeterprisen i Oslo er høy, f.eks. her på Frysja nord i byen..
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HØY KVARDRATMETERPRIS: Kvadratmeterprisen i Oslo er høy, f.eks. her på Frysja nord i byen.. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

OECD bekymret for det norske boligmarkedet

Trekker fram boligprisene som den største faren for norsk økonomi.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) tegner et positivt bilde av utviklingen i norsk økonomi i en ny landrapport som ble lagt fram tirsdag.

Organisasjonen er imidlertid tydelig på at Norge må bli mindre avhengig av oljeinntektene om velstandsnivået skal opprettholdes, og den oppfordrer til ytterligere reformer for å gi landet flere inntektskilder.

OECD er også bekymret for det norske boligmarkedet. I rapporten pekes det på at landets pengepolitikk med lav rente for å sikre vekst, har hatt den bieffekten at boligprisene og kredittgjelden i befolkningen har steget betraktelig. I rapporten oppfordres Norge til å forberede en kriseplan for en mulig «hard landing» i bolig- og kredittmarkedet. Dette bør inkludere, om nødvendig, en mulig utsettelse av en planlagt normalisering av pengepolitikken og målrettede grep i skattepolitikken, ifølge rapporten.

Frykter boligboble

OECD trekker fram boligprisene som den største faren for norsk økonomi og varsler at boligprisene kan komme til å falle kraftig fremover.

«Det virker som boligprisene er overvurdert, og de synes nå å ha nådd toppen. En rask priskorreksjon kan få alvorlige konsekvenser for husholdningene, bankenes finansielle helse, og kan vise seg å bli kritisk for Norges økonomiske utsikter», heter det i rapporten.

På lengre sikt vil det imidlertid være evnen til å omstille seg som blir avgjørende for å opprettholde det norske velstandsnivået, fastslår OECD.

– Støtter regjeringens politikk

OECDs visegeneralsekretær Mari Kivinioemi overleverte rapporten til finansminister Siv Jensen (Frp) tirsdag morgen.

Jensen mener rapporten gir støtte til regjeringens politikk.

– Det er gledelig at OECDs analyser bekrefter at norsk økonomi er i bedring etter oljeprisfallet. Jeg merker meg at OECD deler regjeringens syn på behovet for omstilling i norsk økonomi, sier Jensen i en pressemelding.

(NTB)