OECD-kritikk mot kontantstøtten

OECD mener høy foreldrebetaling i norske barnehager favoriserer barn av velstående foreldre, og at kontantstøtten forverrer situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken kommer i en fersk rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og går rett inn i debatten om barnehagetilbudet svekkes av Kristelig Folkepartis hjertesak, kontantstøtten.

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil overfor NTB ikke kommentere kritikken. Han viser til statssekretær Odd Anders Width i Barne- og familiedepartementet som den som uttaler seg på vegne av regjeringen i barne- og familieminister Valgerd Svarstad Hauglands feriefravær.

På sin halvårige pressekonferanse mandag gjorde imidlertid statsministeren det klart at det ikke er aktuelt med større justeringer i kontantstøtten før regjeringens egen evaluering av ordningen er avsluttet, trolig i løpet av høsten 2000.

Width avviser

Statssekretær Width avviser kritikken fra OECD. Han tror ikke kontantstøtten forverrer situasjonen.

Han viser til at kontantstøtten øker valgfriheten, og sier at det er forskjell på politikk og ideologi mellom Norge og andre land.

- Vi forutsetter ikke at alle skal gå i barnehage slik det gjøres i enkelte andre land, sier han.

Han gir likevel OECD rett i at norske barnehagepriser er for høye, men legger til at en medvirkende årsak til dette er den høye kvaliteten på norske barnehager.

- Vi kan konkurrere med et hvilket som helst annet land på kvalitet. Dersom andre hadde denne kvaliteten, hadde det ikke vært reagert på vårt prisnivå i rapporten, sier Width.

Som ventet, sier Ap

Arbeiderpartiets familiepolitiske talskvinne, Grethe Fossum, er ikke overrasket over innholdet i rapporten.

Hun sier at den bekrefter Aps uttalelser om at kontantstøtten ikke ville føre noe godt med seg.

- Det begynner å bli en økonomisk belastning å ha unger i barnehagen. Når vi tar opp dette med regjeringen, får vi beskjed om å vente på barnehagemeldingen. Det er ikke holdbart, sier Fossum.

SFO får hard medfart

Rapporten, som Aftenposten offentliggjorde onsdag, lister også opp en rekke kritiske merknader til det norske omsorgstilbudet til førskole- og skolebarn som bruker skolefritidsordningen (SFO).

- Det er grunn til å være kritisk til SFO. Ut fra tilbudet de fleste steder, er dette et oppbevaringssted og svært langt fra kvaliteten i skole og barnehager. SFO kan aldri konkurrere med hjemmebasert omsorg, sier statssekretær Odd Anders Width.