OECD: Verdensøkonomien nær bunnen

Men ny vekst er avhengig av at regjeringer gjør mer, sier OECD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Økonomien i industrilandene er nær bunnen, men ny vekst er avhengig av at verdens regjeringer gjør mer for å sikre bankenes helsetilstand, sier OECD i en ny rapport.

Ifølge Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) ventes økonomien så vidt å begynne å vokse igjen mot slutten av året i de 30 industrilandene som er med i organisasjonen.

For første gang på to år er OECDs spådom om framtidig vekst oppjustert, men bare med 0,2 prosentpoeng. Nå ventes det at nedgangen i år blir på 4,1 prosent, mens organisasjonen for et halvt år siden spådde 4,3 prosent.

For neste år spår OECD en spinkel vekst på 0,7 prosent, markert bedre enn nedgangen på 0,1 prosent som organisasjonen spådde i fjor.

«Det ser ut som det verste er avverget, og at OECD-økonomiene nå nærmer seg bunnen. Selv om oppgangen kan bli langsom, er dette utfallet en betydelig økonomisk bragd,» heter det i rapporten.

Men OECD gjør det samtidig klart at det er viktig at det foreligger en klar og tydelig plan for å fase ut de enorme stimuleringstiltakene etter hvert som ny vekst kommer, samtidig som regjeringene fortsetter å hjelpe bankene til å komme seg på fote igjen.

I konkrete tall mener OECD at nedgangen i USA i år blir på 2,8 prosent, mens det blir en vekst på 0,9 prosent neste år. Eurosonen kommer til å få en nedgang på 4,8 prosent i år og nullvekst neste år. Japan får en nedgang på 6,8 prosent i år.

Utviklingen av arbeidsløsheten snur senere enn veksten. I USA spås det at den blir på 10 prosent både i år og neste år, og at den i eurosonen vokser til 11,1 prosent i år og 12,3 prosent i 2010.

(NTB)