Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offensiv Haider vil ha hevn

- Jeg er fullstendig rehabilitert. Nå går jeg gjerne i spissen for en felleseuropeisk frihetlig bevegelse mot Brussel. Jeg er en gammel byråkratdødare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle europeiske høyrepopulisters supergutt, Jörg Haider (50), svinger seg til triumfens euforiske høyder etter at EU avblåste straffetiltakene mot Østerrike.

I et intervju med det østerrikske nyhetsmagasinet News truer Haider med at han vurderer å starte en blå-brun internasjonale av frihetlige partier.

- Det er en fristende oppgave å skape et nytt EU, sier Haider, som gjerne slår om seg med avdøde president Charles de Gaulles slagord om et «nasjonenes Europa».

Haider gir næring til spekulasjonene om at han planlegger å forlate jobben som regjeringssjef i delstaten Kärnten, for å satse som kanslerkandidat ved parlamentsvalgene høsten 2003.

- Jeg har lovet å holde meg i Kärnten til 2004. Hvem vet om jeg er brukbar etter dette tidspunkt?

- Det er virkelig en personlig tilfredsstillelse for meg når EU opphever sanksjonene.

Mens Jörg Haider tidligere har rettet hovedskytset mot den franske presidenten Jacques Chirac, som han har kalt «en Napoleon i vestelommeformat», er det den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder som får gjennomgå i intervjuet med News.

- Schröder er blant de mennesker som hensynsløst tramper ned alle som står i veien for hans makt. Han oppfører seg som en blærete monark. Han er ikke til å holde ut, sier Haider.