Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offensiv Jagland jakter på makta

Thorbjørn Jagland er overbevist om at han rykker nærmere makta. Han tror kontantstøtten strander og har kraft i seg til å sprenge sentrumsregjeringen. Da er han klar til å ta over - for 36,9-grensa er opphevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den politiske situasjonen i Stortinget er forandret. De andre partiene løper fra sin politikk, sier Thorbjørn Jagland.

Jagland har formstigning. I fem måneder har han oppført seg som dårlig taper. Men i går var det lettelse blant landsstyredelegatene på Youngstorget: Partilederen har fått igjen humøret. Han innrømmer at kritikken etter valget gikk på humøret løs.

- Det var en vanskelig tid, ikke minst for meg personlig, sier Jagland.

I en drøy time tegnet Ap-lederen opp veien videre for Ap's landstyre. Og den skal gå rakt inn i regjeringskontorene. Men farten vil han ikke si noe klart om ennå.

Ifølge Jagland selv er partilederen mindre heit i toppen enn på lenge og har gjenvunnet en ideell kroppstemperatur på 36,9 grader. Ikke nok med det; han ser tydelige tegn til splid mellom sentrumspartiene allerede før de har sittet 136,9 dager i regjering.

Gjenvunnet troen

Da statsminister Thorbjørn Jagland valgnatta i fjor proklamerte valget som vunnet og la til: «Men vi kommer igjen», var det en knust Jagland som talte.

I går virket det som om han hadde gjenvunnet troen på seg selv - som partileder og landets framtidige statsminister.

Noen stor taler blir Jagland aldri, men gårsdagens tale var en av hans bedre.

Den furtne tonen fra i høst, der Jagland beskyldte pressen, de andre partiene, velgerne og alle andre for å være slemme mot Arbeiderpartiet, var nesten borte.

Men fortsatt er han langt unna å gå hjem hos velgerne som en likandes kar - noe Bondevik på mesterlig måte har klart.

Foreldrepermisjon

Etter å ha ligget nede for telling i hele høst etter å ha blitt slått knockout av kontantstøtten, har Ap omsider kommet med en motoffensiv: forlenget foreldrepermisjon til to år.

Dermed har Jagland fått en sak han virkelig tror på. Og han er overbevist om at velgerne gjerne vraker Valgerds kontanstøtte til fordel for mer permisjon.

- Jeg er usikker på om kontantstøtten noen gang vil bli gjennomført. Jeg tror det vil bli sterke reaksjoner ute i bomiljøene fordi forslaget vil virke urettferdig, sier Jagland, som rett og slett slår fast at det ene regjeringspartiet er mer enig med Ap enn med KrF.

- Senterpartiet ligger nærmere oss. Jeg vil ikke utelukke at de hopper over på vår modell, sier Jagland.

Kontantstøtte til Førde

At selv hans gamle venn Einar Førde nå kan innkassere kontantstøtte, viser hvor tåpelig ordningen er.

- En gammel kjenning av oss, som jeg ikke nevner navnet på, men som er leder av en lisensfinansiert medieinstitusjon, har fått tvillinger. Han og kona tjener omtrent en million i året og skal få 72 000 kroner i kontantstøtte i året. Onde tunger vil si at mannen burde ha mer behov for utbygging av eldreomsorgen enn av kontantstøtte, sa en lattermild Jagland

Og som alltid: Ikke en Jagland-tale uten forsøk på å lansere et nytt ord eller uttrykk. Den delen av talen var vel kanskje ikke noen fulltreffer denne gang heller:

- La oss sammen bygge den nye tid, en ArbeiderparTID.

TIL KAMP: Thorbjørn Jagland viser formstigning om dagen. Nå er han på offensiven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!