Offensiv Krohn Devold gleder seg til høring

Oslo (NTB): Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) er forberedt på krass kritikk fra opposisjonspolitikerne, men sier hun gleder seg til dagens stortingshøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag må Krohn Devold møte til sin andre høring på to uker i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Opposisjonen mener det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål knyttet til pengerotet og den sviktende budsjetteringen i Forsvaret.

- Jeg gleder meg til å få en anledning til å legge fram konkrete, saklige svar på de spørsmål som blir stilt. Det viktigste er å være uthvilt, opplagt og trygg på det vi holder på med, sa forsvarsministeren til Dagbladet da hun torsdag inspiserte Battle Griffin-basen i Sprova nordvest for Steinkjer.

Risikerer mistillit

Så vel Fremskrittspartiet som Arbeiderpartiet og SV har varslet at et mistillitsforslag mot Krohn Devold kan følge i kjølvannet av stortingshøringen. Og mistillit eller ikke, forsvarsministeren kan uansett vente seg saftig kritikk fra opposisjonen, særlig hvis hun etterlater seg et inntrykk av at økonomistyringen i Forsvaret ennå ikke er under kontroll.

I dagens VG ytrer imidlertid en rekke av fylkeslederne i Fremskrittspartiet skepsis mot å reise mistillitsforslag. Frykten er stor for at Frp skal bidra til at Jens Stoltenberg blir statsminister.

Partileder Carl I. Hagen sier til NRK at han forstår skepsisen fra fylkeslederne, og understreker at han ikke ønsker noe skifte av regjering.

- Jeg forstår engstelsen godt, men et eventuelt mistillitsforslag er ikke rettet mot regjeringen. Dersom det blir en regjeringskrise, er det Kjell Magne Bondevik som i tilfelle ønsker å gå av, sier Hagen.

Offensiv

Ifølge Dagbladet har Forsvarsstaben utstyrt Kristin Krohn Devold med kraftig skyts foran grillingen i stortingskomiteen i dag. Forsvarsstaben skal ha utarbeidet en «motrapport» som imøtegår funnene generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg, presenterte på en pressekonferanse tidligere i uka.

En offensiv forsvarsminister går dessuten i rette med Carl I. Hagen, som reagerte på forsvarssjef Sigurd Frisvolds varsel om at den eller de som står bak lekkasjene av hemmelig informasjon, vil risikere rettslige konsekvenser.

- Det å røpe gradert informasjon er ulovlig, og det må være enhver sjefs rett å gå igjennom egne rekker, sa Krohn Devold torsdag, ifølge Adresseavisen.

I første omgang er det 2003-budsjettet som Riksrevisjonen nekter å godkjenne kontroll- og konstitusjonskomiteen skal ta stilling til på dagens høring. Det er likevel sannsynlig at Krohn Devold blir møtt med spørsmål om fjorårets milliardoverskridelser under stortingsgrillingen.

(©NTB)