Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offensiv mot Saddams regime

En journalist ble drept og minst tre andre såret da USA i dag skjøt mot hotellet til journalistene i Bagdad. - Jeg så mange sårete bli båret ut, sier Åsne Seierstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 1435: Iranske studenter peprer Storbritannias ambassade i Teheran med bensinbomber og roper slagordet "død over Amerika, død over Storbritannia".

Klokka 13.32: Styrker fra US marines erobrer Rashid militær-flyplass øst i Bagdad uten å møte motstand, hevder en amerikansk offiser. Flyplassen ligger fem kilometer fra sentrum. Klokka 13.30: Talsmannen for USAs militære hovedkvarter i Qatar, brigadegeneral Vincent Brooks, benekter at journalister var målet da en amerikansk stridsvogn skjøt mot Palestine hotel i sentrum av Bagdad i formiddag. Pressekonferansen pågår fortsatt.

USAs styrker har innledet en rkaftig offensiv mot det irakiske regimets kontorer i millionbyen.

Irakerne forsøkte seg på et motangrep i morgentimene. Busser og lastebiler med soldater ble sendt over elva Tigris for å angripe en amerikansk stilling i et viktig veikryss.

Ifølge USA ble 50 irakere drept da motangrepet ble slått tilbake.

Klokka 1230: På en pressekonferanse i Irland framholder president George Bush og statsminister Tony Blair at Saddams regime er i ferd med å kollapse. De lover at FN får en viktig rolle når krigen er slutt.

Klokka 10.03: Reuters melder om en stor eksplosjon rett ved Palestine Hotell, som blir brukt av journalister.

TV-bilder viser at hotellet er truffet. Blodige mennesker ble båret ut i full fart, mens noen skrek etter ambulanser

- Jeg hørte et kraftig smell og kjente hele hotellet riste, sier Seierstad til NRK.

- Så fikk jeg beskjed på telefon om å komme meg ut av rommet. Jeg løp ned til resepsjonen der jeg så flere sårede bli båret ut i ulltepper.

Den norske frilansjournalisten forteller at hun kjente medarbeiderne i nyhetsbyrået Reuters som ble drept og såret.

Hun sier hotellet der pressefolkene holder til ble truffet av flere prosjektiler fra en amerikansk stridsvogn og at granatene rammet 15. og 16. etasje.

- Åsne Seierstad bor på hotellet, og hun befant seg trolig der. Vi har ikke hatt kontakt med henne etter angrepet, men Reuters melder at det var deres reportere som ble skadd, sa vaktsjef i NRK, Ole Torp til Dagbladet.no rett etter angrepet.

Klokka 11.25 i ettermiddag hadde han fått kontakt med Seierstad, som sier hun er uskadd.

- Åsne er OK. Vi har nettopp snakket med henne for vår 12-sending på TV, sier han.

Sky News melder at det var en amerikansk stridsvogn som siktet på hotellet og skjøt. Det bekreftet amerikanerne ved 12-tida i formiddag. Invasjonsstyrken har tidligere lovet at den ikke skulle skyte mot hotellet.

En talsmann for Pentagon sier at hvis irakiske soldater oppholdt seg der, ville hotellet bli ansett som et militært mål.

- Vi har informasjon om at irakiske snikskyttere opererte fra Palestine hotell. Det viser at dette desperate og døende regimet vil gjøre alt for å prøve å beholde makten, sier talsmannen.

- I utgangspunktet er ikke hotellet et mål for oss. Vi går bare etter militære mål, men hvis soldatene plasserer seg i sivile områder, blir de militære mål.

Talsmannen understreket at Pentagon hadde advart journalistene mot farene ved å bli i Bagdad under krigen.

- Men vi ville aldri prøve å treffe pressefolk med vilje, sier han.

Journalister iført skuddsikre vester løp rundt i hotellets ganger etter angrepet, og noen prøvde å roe ned andre reportere som gråt høylydt.

Minst fire journalister fra Reuters er brakt til sykehus.

Vitner sier at hele hotellet ristet, og at det brøt ut brann.

Bilder fra tv-kanalen Abu Dhabi viser at en balkong på hotellet er skadd av det som trolig er en granat fra en stridsvogn.

Amerikanerne har bedt journalistene henge hvite laken ut av vinduene på rommene sine. Andre hendelser i dag:

Klokka 11.45: En polsk journalist som ble tatt av irakiske soldater ved Hillah, sør for Bagdad, ringte hjem til kona og sa at både han og kollegen hans hadde klart å rømme.

Klokka 11.05: USA beklager at de skjøt mot al-Jazeeras kontor i Bagdad. De har foreløpig ikke kommentert skytingen mot Palestine hotell.

Klokka 10.45: Irakiske styrker vil knuse de amerikanske invasjonsstyrkene som har tatt sentrale deler av Bagdad, sier Iraks informasjonsminister.

–Vi skal takle dem og vi skal ødelegge dem, sa informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf.

Klokka 10.39: Et amerikansk A-10-fly er skutt ned ved flyplassen i Bagdad. Piloten skal være reddet.

Klokka 09.45: Flere hundre familier rømmer ut av Bagdad, melder AFP.

Klokka 09.15: AFP melder at fem amerikanske soldater fikk symptomer som kunne tyde på at de var utsatt for sennepsgass. Meldingene er ikke bekreftet av andre.

Klokka 9.00: To amerikanske helikoptre over Republikanergardens base ved Mutheneea militære flyplass i Bagdad sentrum. Helikoptrene skal ha avfyrt raketter mot Saddams elitestyrker. det er også observert ajgerfly over Bagdad.

08.52: Den irakiske statlige radiostasjonen blir tatt av lufta.

Klokka: 0830: Irakisk tv er tatt av lufta, melder Reuters.

Klokka 8.00: To amerikanske stridsvogner har tatt stilling på al-Jumhuriya-brua i sentrum av Bagdad, like utenfor Saddam Husseins hovedpalass, melder NTB. Abrams-tanksene har våpnene rettet mot Øst-Bagdad.

Klokka 0700: Libanesisk TV melder om nye kamper ved et av Saddam Husseins palasser i hovedstaden. Soldater fra USAs 3. infanteridivisjon åpner ild mot en av bygningene i palasset som ble erobret i går. Maskingeværild kan også høres.

Klokka 6.59: TV-stasjonen al-Jazeeras kontor i Bagdad er truffet av rakett. Senere viser det seg at kanalens korrespondent Tariq Ayyub døde på sykehus av skadene han fikk. al-Jazeera anklager USA for å angrepet dem med vilje.

Klokka 6.50: Irakisk motstand når amerikanske soldater rykker inn i industriområde i det sørøstre Bagdad.

Klokka 3.37: Saddam kan være drept i gårsdagens rakettangrep mot bolighus i Bagdad, melder nyhetsbyrået AP.

Kilder: NTB, REuters, AP, CNN, BBC, Sky News

TIL SYKEHUS: En av journalistene blir båret ut fra hotellet og fraktet ti sykehus.
REPORTERE: Alle de vestlige journalistene bor på hotellet, som amerikanerne trolig åpnet ild mot.
ROMMET: I dette hotellrommet satt journalistene fra Reuters da de ble beskutt.
SKADD: Hotellet har fått skader etter at de er truffet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media