Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offensiv Røkke vil ha Kværner

Kjell Inge Røkke satte i går inn støtet i det dramatiske spillet om Kværners skjebne: Han gjorde det klart både for Kværners styre og for næringsministeren at Aker Maritime har både krefter og kompetanse til å skape et nytt, levedyktig Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om Kværner-styret ikke får tilslutning til sin egen overlevelsesplan, er sjansene store for at de vil foretrekke å gi kontrollen til kjente norske industriaktører framfor ukjente russere, som trolig har en enda tøffere strategi en Røkke når det gjelder såkalte «omstruktureringer».

Røkkes redningsplan

 • Aker Maritime yter Kværner et lån på noen hundre millioner kroner (Aker vil ikke oppgi beløpet). Lånet ville løse den akutte likviditetskrisen.
 • Det utarbeides en detaljert industriell plan, der eventuelle fusjoner og salg av bedrifter inngår. Det skal være minimalt salg av bedrifter.
 • Basert på denne planen må det gjennomføres en kapitalutvidelse.
 • Aker Maritimes lån til Kværner blir omgjort til aksjer til samme kurs som de andre aksjonærene skulle få kjøpe aksjer for.
 • Forutsetningen er at Aker Maritime etter kapitalutvidelsen skal ha kontroll over 40 til 50 prosent av aksjene i Kværner.

 • Skissen forutsetter at bankene stiller opp.

Klokka 19.15 i går kveld inviterte Kjell Inge Røkke seg selv til møte med en tydelig sliten Kværner-ledelse.

- Vi forlangte ingen ting, vi bare gjentok vårt tidligere innspill, med noen konkretiseringer. Vi tror vårt opplegg vil gagne både de ansatte, kunder og leverandører, sa en opplagt og offensiv Røkke etter møtet.

Må kutte gjeld

Hovedlinjene i planen til Kværners nest største aksjonær, Aker Maritime, er at selskapet er villig til å bidra med «mange hundre millioner kroner» i lån til Kværner. Men da må Kværner ha klart for seg hva slags selskap det skal være i framtida, hva som er den industrielle satsingen, og hvordan den finansielle strukturen i selskapet skal være for å danne et godt fundament for veien videre. Forutsetningen er at bankene må redusere gjelda. Kværner er belånt til over pipa, og et forgjeldet selskap har lite handlingsrom. I neste omgang ønsker Aker Maritime å få gjort om lånet til aksjekapital og sitte med mellom 40 og 50 prosent av aksjene i Kværner.

- Hva Kværner skal være i framtida har vi selvfølgelig noen tanker om, men det er noe Kværners nye ledelse må vurdere når Kværner kommer over kneika. Vi mener imidlertid at vi har kompetanse til å mene noe om dette, sier informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Maritime til Dagbladet.

Kontaktet Gabrielsen

Klokka 21.30 feide Røkke og hans hoff inn hos næringsminister Ansgar Gabrielsen i regjeringskvartalet. Der ble de i en time og et kvarter.

Yukos' redningsplan

 • Det etableres et restruktureringsfond hvor nye investorer skaffet til veie av Yukos deltar i et garantikonsortium med opp til 150 millioner dollar, vel 1,3 milliarder kroner. Denne garantien forutsetter at forhandlingene med kreditorer og andre interessenter lykkes.
 • Banker og obligasjonseiere må bidra med nærmere 4,5 milliarder kroner i form av gjeldsettergivelse og restrukturering av gjeld.
 • Bankene må fryse den kortsiktige gjelda, og omgjøre den til en treårig lånefasilitet.
 • Yukos fullfører det tidligere annonserte kjøpet av Kværner Hydrocarbon og Kværner Process Technology for 100 millioner dollar, 890 millioner kroner, og gjør disse pengene tilgjengelig for Kværner snarest mulig.
 • Yukos sørger for arbeidskapital til Kværner i uka som kommer, mens forhandlinger med kreditorene pågår. Dette vil være deler av betalingen for kjøpet av Kværner Hydrocarbon og Kværner Process Technology.
 • Firmaet ProCorp ASA skal representere Yukos i forhandlingene den nærmeste uka, for å sikre en langsiktig avtale med kreditorene. Firmaet skal også overvåke Kværners bruk av arbeidskapitalen.

 • Yukos står klar til å gjennomføre redningsplanen umiddelbart, for å hindre konkurs i Kværner.

- Jeg kom ikke hit for å be om økonomisk stønad, men fant det riktig å orienterte om vår skisse til løsning, sa Røkke etter møtet.

- Mener du Aker Maritimes løsning vil være mer skånsom for Kværner enn russernes?

- Det vet jeg ikke, for jeg kjenner ikke russernes forslag.

Gabrielsen selv hadde heller ikke stort å si etter møtet, men understreket at det var opp til aksjonærene og bankene å løse krisen og ta stilling til de ulike løsningene.

Kværners styreformann Harald Arnkværn sa seint i går kveld at Røkkes redningsplan absolutt kunne være aktuell å arbeide videre med - selv om det egentlig var å betrakte som et alternativ til Kværner-styrets eget hovedspor.

Begge de to største Kværner-eierne, Yukos (22 prosent) og Aker Maritime (18 prosent), har i løpet av de to siste dagene lagt fram forslag for å redde Kværner ut av krisen. Ingen av disse skissene falt umiddelbart i smak hos Kværner-styret.

En utstrakt hånd

Det russiske oljeselskapet Yukos Oil tilbyr seg å betale lønna til de ansatte i Kværner Hydrocarbons og Kværner Process Technology, som har base i London. Dersom Kværner går konkurs, er Yukos villig til å gi de om lag 975 ansatte i de to Kværner-selskapene jobb i det russiske oljeselskapet.

- Yukos har en utstrakt hånd. Vi er villige til å arbeide med dem videre, og vi garanterer vilkår som ikke er dårligere enn de har i dag, sier informasjonssjef Hugo Erikssen i Yukos Oil til NRK.

Russerne er forberedt på at Kværner kan gå dukken:

- Vi har investert et beløp som for oss ikke betyr noe som helst. Vi vil knapt merke det på et kvartalsregnskap. Men det betyr ikke at det er vårt mål. Tvert imot, sier Erikssen.

Hele Norges coronakart