RETTSSAKEN I GANG: Rettsaken mot Trond Birkedal startet i dag i Stavanger Tingrett. Fra høyre aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon sammen med Martin Andersen, som først meldte Birkedal til politiet. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
RETTSSAKEN I GANG: Rettsaken mot Trond Birkedal startet i dag i Stavanger Tingrett. Fra høyre aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon sammen med Martin Andersen, som først meldte Birkedal til politiet. Foto: Tommy Ellingsen / ScanpixVis mer

Offensiv Trond Birkedal i retten

Kjemper for å unngå fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Trond Birkedal benektet straffeskyld for de alvorlige punktene i tiltalen, men innrømmet de andre forholdene da han tok plass i tiltaleboksen i Stavanger tingrett i morges.

Den tidligere Frp-toppen virket offensiv og kamplysten, men det var lite igjen av den tidligere så slagkraftige politikeren. Han oppga på spørsmål fra dommeren at han nå var delvis sykemeldt, og delvis student.

Få meter fra Birkedal sitter tre av de fornærmede, og tidligere partivenner i Fremskrittspartiets ungdom. De virker tydelig preget av det som skal ha skjedd, og vekslet verken håndtrykk eller blikk med Trond Birkedal.

Partene i retten vil først og fremst kjempe om troverdighet. For det finnes ingen konkrete bevis for at Trond Birkedal hadde seksuell omgang med en gutt på 15 år på et rom på Hotel Royal Christiania i Oslo sommeren 2008. Den fornærmede gutten sa til Dagbladet kvelden før rettssaken at det ville bli en stor belastning i møte Birkedal i retten.

- Jeg blir kvalm når jeg tenker på ham. Jeg har ikke fått orden på livet mitt etter det som skjedde, sa gutten til Dagbladet.

Aktor, politiadvokat Karsten Monsen, varslet i retten at han vil føre flere vitner som har opplysninger om det som skjedde. Historien skal fort ha blitt kjent blant betrodde partifeller, og det er disse vitnene samt fornærmedes forklaring som eventuelt kan felle Birkedal.

- Du leser feil, dommer Birkedal og hans forsvarer, advokat Arvid Sjødin, vil kjempe hardt i retten for at tiltalte ikke skal bli straffedømt for punktet om seksuell omgang med den mindreårige gutten. Blir han kjent skyldig i dette forholdet, risikerer han opp til seks års fengsel.

Birkedals årvåkenhet og kamplyst demonstrerte han allerede da dommeren var i ferd med å lese opp tiltalen.

- Du leser feil dommer, innvendte Birkedal, og dommeren måtte finsjekke papirene sine.

- Du har rett, unnskyld, sa dommeren.

Et bakteppe for hele saken er miljøet i Fremskrittspartiet og særlig ungdomspartiet. Trond Birkedal var gromgutten med nærmest uendelig tillit fra partiledelsen. Han var utpekt som et av de største ledertalentene i partiet.

Men bak fasaden levde Trond Birkedal et dobbeltliv. På nettet utga han seg som den fristende og eventyrsøkende «Mona Hoftun», og søkte kontakt med unge gutter. De ble forledet til å vise sitt kjønnsorgan, sende ham nakenbilder og tilfredsstille seg selv seksuelt foran kamera.

Partiet involvert Trond Birkedals fall fra toppen begynte da en av de unge guttene fant et kamera i dusjen hjemme hos Birkedal. Gutten gikk til politiet, og Trond Birkedal ble arrestert. Birkedal la raskt alle kort på bordet, og trakk seg fra alle politiske verv.

Fremskirttspartiets ledelse har måtte tåle knallhard kritikk for sin håndtering av Birkedal-saken. Det kom raskt fram at partledelsen var varslet om noen av Birkedals handlinger, uten å ta affære. Partiorganisasjonens sterke mann og partiledere Siv Jensens nære fortrolige gjennom mange år, Geir A. Mo, er innkalt som vitne i saken.

Under første dag i retten skal fire av de fornærmede avgi sine forklaringer. Hvis det blir tid til det, skal også Trond Birkedal begynne sin forklaring i dag. Det er satt av fire dager til saken.

TILTALT: Trond Birkedal, tidligere Fremskrittspartiet-topp. Foto: Geir Otto Johansen / Scanpix
TILTALT: Trond Birkedal, tidligere Fremskrittspartiet-topp. Foto: Geir Otto Johansen / Scanpix Vis mer