Offentlig ansatte? Nei takk!

Næringslivet sier nei takk til ansatte fra offentlig sektor. De er for lite resultatorienterte og for opptatt av regler og arbeidstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kommer fram i en undersøkelse blant norske næringslivs-ledere som ukeavisa Mandag Morgen har fått utført. 436 næringslivsledere i det private næringsliv har deltatt i undersøkelsen. Når de blir bedt om å vurdere ansettelse av medarbeidere med ellers like kvalifikasjoner, blir kandidater med erfaring fra private bedrifter plassert langt foran kandidater fra det offentlige.


Det kommer også fram at jo lenger du har vært i offentlig sektor, jo mindre attraktiv blir du for næringslivet.

Lønnsomhet

- I det private næringsliv har vi ofte kniven på strupen i forhold til krav om lønnsomhet. Vi har krav fra eiere, investorer og banker hele tida. I offentlig sektor er man ikke vant til å ha resultatkrav på samme måte. Selv om man har målkrav, vet man at arbeidsplassene uansett vil bestå. Det gjør litt med deg, sier kommersiell direktør i Pan Fish, Therese Log Bergjord, til Dagbladet.

- Talentbase

- Jeg mener ikke det er noen ulempe med litt erfaring fra det offentlige. Men er man lenge i offentlig virksomhet, tror jeg man venner seg til et beskyttet system med trege beslutningsprosesser. Man må i alle fall bruke tid på å omstille seg, sier Log Bergjord.

Hun er interessert i folk med bakgrunn fra Eksportutvalget eller UD, som har internasjonal erfaring, men kan ikke tenke seg å rekruttere fra kommunesektoren. Tidligere arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman er overrasket.

- Det virker som om næringslivet ikke vet hvilken talentbase det er i offentlig sektor. Store deler av kunnskapskapitalen i Norge ligger i offentlig sektor, som har absorbert nesten alle nyutdannede fra universitetene de siste 20 åra, sier Norman til Dagbladet.

Norman får støtte fra Verdensbanken. I en rapport derfra ble de nordiske landene rost som forbilder for andre land når det gjelder effektivitet i offentlig sektor.

 -  BESKYTTET:  -  Er man lenge i offentlig virksomhet, tror jeg man venner seg til et beskyttet system med trege beslutningsprosesser. Man må i alle fall bruke tid på å omstille seg, sier kommersiell direktør i fiskeribedriften Pan Fish, Therese Log Bergjord. Foto: Lars Eivind Bones
- BESKYTTET: - Er man lenge i offentlig virksomhet, tror jeg man venner seg til et beskyttet system med trege beslutningsprosesser. Man må i alle fall bruke tid på å omstille seg, sier kommersiell direktør i fiskeribedriften Pan Fish, Therese Log Bergjord. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

En tidligere undersøkelse i Mandag Morgen viser at en hurtigarbeidende offentlig sektor er et av de viktigste konkurransefortrinnene for norske bedrifter.

OVERRASKET: Victor D. Norman.