Offentlig ansatte slutter opp

Selv om en del stiller spørsmål ved grunnlaget for den politiske streiken, ser det ut til at de offentlig ansatte sluttet lojalt opp om dagens markering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er noen medlemmer som mener at streiken ikke er nødvendig, mens andre mener vi må vise at vi nå står samlet, sier Erik Hoel, hovedtillitsvalgt for legene ved Ullevål sykehus i Oslo.

- Fra mitt synspunkt er dette et fagforeningsopplegg. Det er viktig at vi lokalt følger oppfordringen fra Legeforeningen og Akademikerne, spesielt ettersom vi er medlem av en ny hovedsammenslutning.

Hoel mener at grunnlaget for streiken er politisk vurdert på topplan i fagforeningen, og avviser at feriedagen er den eneste streikegrunnen.

- Feriedagen var den utløsende dråpen, sier han til NTB, og vil ikke unnlate å streike selv om det ser ut til at stortingsflertallet berger feriedagen.

Føre var

I Rikstrygdeverket sluttet de ansatte opp om streiken, selv om flere på grunnplanet stiller spørsmål ved om den er nødvendig. Hovedtillitsvalgt i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag, Marit Handal, mener de fleste står samlet.

- AF-medlemmene ble noe usikre da organisasjonen deres vinglet, men nå har jeg på følelsen av at alle forstår hvorfor vi streiker. Her gjelder det å være føre var, og vise at vanlige arbeidstakere i Norge ikke godtar hva som helst, sier hun til NTB.

Usikkerhet

Tillitsvalgt for det AF-tilknyttede Lærerforbundet på Oslo katedralskole, Gunnar Skåum, sier til NTB at det har vært en del usikkerhet om streiken blant kollegene.

Det skyldes ikke minst at AF en tid ville vurdere å trekke seg hvis de fikk politiske garantier for å beholde faglige rettigheter.

- Men det spørs hvor mye vi skal stole på Carl I. Hagen, sier Skåum, og viser til at ingenting ennå er vedtatt av Stortinget. (NTB)