Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offentlig ansatte styrer Ap

Offentlig ansatte vil prege Arbeiderpartiets landsmøte i november. En rekke av sakene vil ha direkte innvirkning på delegatenes arbeidsplasser. Bare 16 prosent av Ap's landsmøteutsendinger jobber i privat sektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har kartlagt yrkesbakgrunnen til landsmøtedelegatene som i november skal bestemme Ap-regjeringens politikk.

Skjev fordeling

Av hele Norges yrkesaktive befolkning jobber to tredjedeler i privat sektor og en tredjedel i det offentlige. Dette gjenspeiles ikke i Arbeiderpartiets landsmøteforsamling.

Dagbladet sjekket yrkesbakgrunnen til 265 av de 300 delegatene som skal på landsmøtet i november. Yrkesutøvere fra privat sektor er en minoritet i regjeringspartiets øverste organ. Bare 16 prosent kommer fra privat sektor.

28 prosent er studenter, ledige, hjemmeværende eller er ansatt i fagbevegelsen. Hele 56 prosent er offentlig ansatte. Blant disse er det et stort antall ordførere, fylkesordførere og andre heltidspolitikere.

Egen framtid

Ap's landsmøte vil avgjøre hvordan Stoltenberg-regjeringen skal reformere Norge. Viktige temaer er eierskap til sykehusene, fylkeskommunen og privatisering av offentlige tjenester.

Dermed vil landsmøtedelegatene fatte beslutninger som også rammer dem som privatpersoner.

Dette bidrar til at moderniseringsplanene til Ap-regjeringen er et så brennhett tema for partiets tillitsvalgte. Konfliktlinjene viste seg allerede i sentralstyret på mandag.

Ap-ledelsen ønsker å omorganisere og rydde opp i forvaltningsnivåene. Flertallet i sentralstyret heller mot en omorganisering eller total nedlegging av fylkeskommunen slik vi kjenner den i dag. Dette kan få dramatiske konsekvenser for en rekke Ap-politikere.

Legges fylkeskommunen ned, vil en rekke godt betalte heltidspolitikere måtte finne seg en annen jobb.

Generelt problem

Valgforsker Frank Aarebrodt sier at en overrepresentasjon av offentlig ansatte blant politikerne, er et generelt problem for alle partier. - Men jeg tror ikke dette forholdet vil være avgjørende ved voteringer i Arbeiderpartiet, sier Aarebrodt.