Offentlig sektor har eksplodert

Tallet på ansatte i Norges offentlige forvaltning - staten og kommunene - har de siste 20 åra økt med nær 240000. Det er det samme som folketallet i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nesten hele denne økningen har skjedd innen kommunesektoren, helt inntil 2002, da sykehusreformen ble iverksatt. Bare i 2001, siste år før sykehusene ble overført til staten, var økningen på antall ansatte i kommunene nær 14000 personer.

Totalt i offentlig forvaltning - kommuner og fylkeskommuner og stat - var det ved inngangen til siste år ansatt 725000 personer. Dette tilsvarer 31 prosent av samtlige sysselsatte i landet.

Medregnet våre utskilte statlige foretak hadde vi ved inngangen til 2003 totalt 798700 ansatte i offentlig sektor, viser en beregning Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort for Dagbladet.

Medregnet de utskilte statlige selskapene er totalt 38 prosent ansatt i offentlig forvaltning eller virksomhet, ifølge tall Dagbladet har hentet fra Statskonsult.

Først nå, etter 20 års tiltakende, jevn vekst i offentlig sektor, viser SSBs foreløpige tall for de siste månedene at veksten er i ferd med å flate ut.

Det er kommunesektoren som har hatt den altoverveiende største veksten inntil sykehusreformen fant sted. Kontrollregnet for de ca. 110000 ansatte ved sykehusene som i 2002 ble overført fra kommunal forvaltning (fylkeskommunal) til staten, har kommunene en nettoøkning på ca. 4000 ansatte i 2002.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer