Offentlig skittkasting i EU-kommisjonen

Presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, og den sparkede helsekommisæren John Dalli skjeller hverandre ut gjennom offentlige brev.

EU-KOMMISJONEN: Ikke alt er så gemyttelig som det ser ut. Nå krangler John Dalli (i midten bakerste rad) og   Jose Manuel Barroso (i midten foran) så  busta fyker. Foto: Sebastien Pirlet / REUTERS / Scanpix
EU-KOMMISJONEN: Ikke alt er så gemyttelig som det ser ut. Nå krangler John Dalli (i midten bakerste rad) og Jose Manuel Barroso (i midten foran) så busta fyker. Foto: Sebastien Pirlet / REUTERS / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ondag gikk presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, til det høyst uvanlige skritt å skrive et offentlig brev til sin nylig avsatte helsekommisær, John Dalli, hvor han nærmest ba ham slutte å slenge dritt gjennom ville påstander. Barroso ba Dalli om å oppføre seg «høvelig».

Visste Svensk snus er opphavet til denne oppsiktsvekkende skittentøy-vasken. Dalli, som er fra Malta, arbeidet med et nytt EU-direktiv om tobakk. I mai klaget Swedish Match, som lager snus, til EU-kommisjonen over at en maltesisk forretningsmann hadde tilbudt å få i stand et møte med kommissær Dalli mot en «stor» sum penger. OLAF, korrupsjonsorganet i EU, har etter gransking ikke funnet noe lovbrudd fra Dallis side eller at det er utbetalt noen penger.

Men Dalli visste at noen rundt ham «gjentatte ganger ba om penger» for å endre EU-kommisjonens politikk. «Han var klar over det og han gjorde ingenting for å stanse det, hindre det eller melde fra om det», heter det fra OLAF. EU-kommisjonen kaller dette «uredelig oppførsel». Dalli avviser alle anklager.

Undertegnet ikke Barroso innkalte Dalli til sitt kontor 16. oktober. Der fikk Dalli i utvetydige ordelag beskjed av Barroso om å søke avskjed øyeblikkelig. Hva som ellers skjedde i møtet krangler de to ennå om offentlig. EU-kommisjonen sendte straks etter møtet ut ei pressemeldig hvor det het at Dalli hadde kunngjort sin avskjed med øyeblikkelig virkning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer