EU-KOMMISJONEN: Ikke alt er så gemyttelig som det ser ut. Nå krangler John Dalli (i midten bakerste rad) og   Jose Manuel Barroso (i midten foran) så  busta fyker. Foto: Sebastien Pirlet / REUTERS / Scanpix
EU-KOMMISJONEN: Ikke alt er så gemyttelig som det ser ut. Nå krangler John Dalli (i midten bakerste rad) og Jose Manuel Barroso (i midten foran) så busta fyker. Foto: Sebastien Pirlet / REUTERS / ScanpixVis mer

Offentlig skittkasting i EU-kommisjonen

Presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, og den sparkede helsekommisæren John Dalli skjeller hverandre ut gjennom offentlige brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ondag gikk presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, til det høyst uvanlige skritt å skrive et offentlig brev til sin nylig avsatte helsekommisær, John Dalli, hvor han nærmest ba ham slutte å slenge dritt gjennom ville påstander. Barroso ba Dalli om å oppføre seg «høvelig».

Visste
Svensk snus er opphavet til denne oppsiktsvekkende skittentøy-vasken. Dalli, som er fra Malta, arbeidet med et nytt EU-direktiv om tobakk. I mai klaget Swedish Match, som lager snus, til EU-kommisjonen over at en maltesisk forretningsmann hadde tilbudt å få i stand et møte med kommissær Dalli mot en «stor» sum penger. OLAF, korrupsjonsorganet i EU, har etter gransking ikke funnet noe lovbrudd fra Dallis side eller at det er utbetalt noen penger.

Men Dalli visste at noen rundt ham «gjentatte ganger ba om penger» for å endre EU-kommisjonens politikk. «Han var klar over det og han gjorde ingenting for å stanse det, hindre det eller melde fra om det», heter det fra OLAF. EU-kommisjonen kaller dette «uredelig oppførsel». Dalli avviser alle anklager.

Undertegnet ikke
Barroso innkalte Dalli til sitt kontor 16. oktober. Der fikk Dalli i utvetydige ordelag beskjed av Barroso om å søke avskjed øyeblikkelig. Hva som ellers skjedde i møtet krangler de to ennå om offentlig. EU-kommisjonen sendte straks etter møtet ut ei pressemeldig hvor det het at Dalli hadde kunngjort sin avskjed med øyeblikkelig virkning.

Men Dalli hadde ikke søkt om avskjed likevel. Han hadde fått utlevert et utkast til avskjedssøknad ferdig skrevet av Kommisjonens juridiske kontor, men han verken undertegnet den eller leverte den inn.

Anklage om løgn
Dalli skrev i stedet en uttalelse der han sa seg uskyldig og forsøkte å sende denne ut fra EU-kommisjonen, hvor han nettopp var avsatt. Det fikk han ikke, visstnok av «tekniske» grunner. Da fikk han sendt den ut til alle journalistene ved EU-hovedkvarteret fra nettavisa NewEurope, som også offentliggjorde den avskjedssøknaden han ikke undertegnet.

Dalli anklager Barroso for løgn om hva som skjedde på møtet. Barroso ga ham valget mellom å søke avskjed eller å få sparken, sier han.

- Jeg ba om å få 24 timer til å snakke med mine advokater og min familie. Hvorfor skulle min familie få rede på dette gjennom ei pressemelding? Men han sa: «Jeg gir deg 30 minutter.» Og det var sånn det skjedde, hevder Dalli.

Til parlamentet
I et brev til Barroso, som også ble offentliggjort, krever Dalli å få et brev fra Barroso der Barroso uttrykkelig ber Dalli om å søke avskjed. Først da vil han sende en avskjedssøknad. Dalli undertegnet brevet som «John Dalli, kommissær for helse og forbrukerpolitikk», som om han ikke var avsatt.

Så dro Dalli til Europa-parlamentet, som satt i Strasbourg i Frankrike denne uka, for å reinvaske seg og samle støtte mot Barroso.

Rasende
Dette har øyensynlig gjort Barroso rasende. I et brev til Dalli, sendt ut til alle EU-journalistene onsdag ettermiddag, skriver han: «Jeg ønsker å opplyse deg om at jeg ikke kan godta uttalelsene og påstandene i ditt brev.» Videre heter det: «Dine mange klager og anklager om ulovlig eller uriktig oppførsel overfor deg ( ...) er like ubegripelige.»
 
Barroso avslutter med å be Dalli ta seg sammen: «Til slutt, i lys av visse uttalelser og insinuasjoner du har kommet med i forbindelse med prosessen med å forberede det reviderte direktivet om tobakk, vil jeg minne deg på din plikt, som tidligere kommissær, til å oppføre deg høvelig i tråd med Artikkel 245 i TFEU.»

Tvilsom rolle
Makan til offentlig skittkasting har man ikke sett i EU-hovedkvarteret på mangfoldige år. På tross av den bitre avskjeden vil John Dalli få EU-pensjon i de neste tre år «fordi vi ikke har noen bevis for ulovlig oppførsel», heter det fra EU-kommisjonen. Men han er «politisk uholdbar», forklarte en talsmann med en snedig underdrivelse.

Swedish Match kan ha hatt en mer innfløkt rolle. På Malta har media avslørt e-post, som viser at Estoc, et lobbyfirma som representerer Swedish Match, ba den maltesiske forretningsmannen om å få i stand et møtte med kommissær Dalli mot betaling. Dette skjedde i mars, to måneder før Swedish Match klaget til EU-kommisjonen over utpressing fra den maltesiske forretningsmannen.

Masse penger
Prisen for å få et møte med Dalli skal ha vært 10 millioner euro i forskudd og 50 millioner euro etterpå.

Snus er forbudt i EU, men Sverige har fått et unntak av historiske og kulturelle grunner innskrevet i traktatene. Danmark ønsker også unntak nå, men det blir blankt avvist i EU. Swedish Match vil gjerne ha forbudet opphevet i hele EU og få snus underlagt de samme reglene som annet tobakk. Christofer Fjellner, svensk medlem av Europa-parlamentet fra Moderaterna, selger åpenlyst og ulovlig snus fra sitt kontor. Men han nyter immunitet.

Tidligere affærer
Hjemme på Malta sa statsminister Lawrence Gonzi seg «sjokkert» over denne «snusete» affæren. Han har nå foreslått sin utenriksminister, Tonio Borg, som ny helsekommissær og maltesisk medlem i EU-kommisjonen. Barroso støtter forslaget. Nå må han forberede seg på «eksamen» eller «grilling» i Europa-parlamentet. Europa-parlamentet og medlemslandene må godkjenne utnevnelsen.

Fullt så sjokkerte som statsministeren over denne skandalen var imidlertid ikke maltesiske journalister. Den avsatte Dalli har to ganger tidligere vært trukket inn i korrupsjonsskandaler. Den ene førte til at han måtte gå av som utenriksminister. Men han ble aldri tiltalt. Fra han gikk av som utenriksminister i 2004 til han kom tilbake i politikken i 2008 drev han forretninger i Libya under diktatoren Moammar Kadhafi.

OLAF har nå sendt sin rapport om snus-affæren til påtalemakta på Malta for vurdering.

Utsatt
Spørsmålet er om denne skandalen har utsatt den nye loven om tobakk i EU i lang tid. Pia Ahrenkilde-Hansen, som snakker på vegne av Barroso, sa onsdag at de mellom-tjenestelige drøftingene, som er navnet på overlegningene innad i Kommisjonen, ikke vil skje som planlagt, neste måned. Dette er steget før et lovforslag legges fram. Det er nå altfor mye oppstyr og tvil rundt dette utkastet til direktiv.

Utkastet til direktiv ligger nå på is til en ny helsekommissær er på plass, og da kan det snart være jul. Om man da må begynne helt på nytt med et nytt utkast, sier Ahrenkilde-Hansen, er opp til den nye kommissæren. I så fall kan det ta veldig lang tid før direktivet får plass på dagsorden i Europa-parlamentet, sånn som reglene for saksbehandling er der.

Felle?
En viktig, men omstridt, lov, et EU-direktiv, som vil få store følger for hele EU og noen land utenfor når det gjelder røyking og tobakk - deri snus - er dermed i det blå. Ifølge forslaget skal 75 prosent av innpakninga av tobakk, uansett form, være dekket av bilder av helseskader som kan påføres den som nyter tobakk. Det skal være forbudt å tilføre tobakk smaksstoffer, særlig myntet på kvinner, har det lekket ut, som sjokolade eller jordbær. Deler av dette har utløst adskillig humor blant journalistene ved EU-hovedkvarteret. Vil den smaken som tidligere president Bill Clinton i USA likte å tilsette sine sigarer også bli forbudt?

Forsmådde John Dalli utelukker ikke en sammensvergelse fra tobakk-kapitalen for å få hele denne røyke-loven utsatt eller begravd. Han sier det setter millioner av europeiske liv i fare. Om tobakk-industrien har felt ham eller lokket ham i ei felle for å gravlegge direktivet, sier han:

- Det har streifet min tanke.

STRIDENS KJERNE: Svensk snus er opphavet til en offentlig skitttentøyvask av de sjeldne.  AFP PHOTO / Olivier Morin / AFP / Scanpix
STRIDENS KJERNE: Svensk snus er opphavet til en offentlig skitttentøyvask av de sjeldne. AFP PHOTO / Olivier Morin / AFP / Scanpix Vis mer