OMSKJÆRING:  Stortingsrepresentant for Senterpartiet Jenny Klinge mener rituell omskjæring av gutter er en uskikk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMSKJÆRING: Stortingsrepresentant for Senterpartiet Jenny Klinge mener rituell omskjæring av gutter er en uskikk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Offentlig subsidiert barnemishandling

Senterpartiets Jenny Klinge angriper ny omskjærings-lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslag til lov om rituell omskjæring er like om hjørnet, og forventes å bli behandlet i Stortinget i løpet av april. Ifølge helse- og omsorgsminister Bent Høie vil helseforetakene få ansvaret for å gjennomføre rituell omskjæring, og selv om det vil bli en egenandel kaller Klinge dette for statssubsidiert barnemishandling.

- Dette er offentlig subsidiert barnemishandling. Siv Jensen er ansvarlig for pengebruken i dette landet, og det norske helsevesenet har mer enn nok utfordringer om vi også ikke skal gjøre friske barn til pasienter. Tidligere har det vært anslått at omskjæring av gutter kommer til å koste det offentlige 13 millioner hvert år. Selv om foreldrene må betale en egenandel kommer det til å være snakk om millionvis av kroner. Jeg mener vi burde bruke disse pengene på å behandle syke barn, ikke på å skjære i små barn som i verste fall kan bli skadde og dø som følge av inngrepet, sier Klinge.

Cecilie Brein-Karlsen, statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, er uenig i kritikken fra Klinge.

-I motsetning til de rødgrønne så har vi innarbeidet en lovhjemmel for å kreve en egenandel. Dette vil bidra til å dekke kostnadene og være et klart signal på at dette ikke er å regne som noen prioritert helsetjeneste, sier Brein-Karlsen.

Det er Stortinget som vil bestemme hvor stor egenandelen skal være når lovforslaget behandles.

Vil sikre at inngrepet blir forsvarlig utført
Fremskrittspartiet mener at ved å legge til rette for omskjæring i regi av spesialisthelsetjenesten så sikrer de at inngrepet blir utført på en forsvarlig måte av kompetent personell.

- Vi vet at barn har dødd og blitt alvorlig syke etter omskjæring. Bare siden Klinges regjering la frem høringsforslaget i 2011 har 5000 guttebarn blitt omskåret uten av vi vet hvor inngrepene blir gjort eller om guttene får smertelindring. Hensynet til barns beste er vårt utgangspunkt og derfor er det viktig for oss er å hindre at barn blir omskåret av ukyndige personer under helsefarlige forhold, sier Brein-Karlsen.

I 2012 døde en to uker gammel gutt i Oslo etter at han hadde blitt omskjært på et legekontor på Grønland. Klinge mener at selv om leger utfører inngrepet er det ingen garanti for at for at inngrepet vil være vellykket.

- I USA dør det hvert år omtrent 100 gutter etter medisinsk unødvendig omskjæring. Utfallet kan bli tragisk også om leger utfører operasjonen. Og hvem skal ha erstatningsansvaret når det går galt? Heldigvis er det et totalforbud mot all endring av jenters kjønnsorgan. Det er 10 års strafferamme hvis jenter blir alvorlig skadde eller dør som følge av omskjæring, hvis en gutt dør av det samme, er det ingen straffereaksjon, sier Klinge.

Aldersgrense og samtykke
Barneombudet har tatt til orde for en aldersgrense på 16 år, som er helserettslig myndighetsalder. Slik mener barneombudet at barn vil få selvbestemmelse over sin egen kropp.

- Det primære er at gutter selv ikke kan ta valget i dag, og vi arbeider for at ingen skal kunne skjære i kjønnsorganet til både gutter og jenter uten medisinsk grunn. Også gutter har rett til å ikke bli utsatt for noe som endrer både utseende og funksjon til deres kjønnsorganer uten at de gir sitt samtykke, sa barneombud Anne Lindboe til Dagbladet i forrige uke.

Jenny Klinge vil gå enda lenger enn barneombudet. Hun mener at aldersgrensen for rituell omskjæring bør være 18 år.

- Man må være 18 år i Norge for å stemme, og konsekvensene av en omskjæring kan være langt mer omfattende enn en feil stemme. Jeg går lengre enn barneombudet, og foreslår en aldersgrense på 18 år. Hvordan kan finansminister Jensen forsvare at vi skal utsette ungene for dette? Hvorfor vil ikke Frp heller sette en aldersgrense for mannlig omskjæring slik at det blir mulig å velge selv når en er voksen nok, spør Klinge.

Brein-Karlsen sier at en aldersgrense kan føre til at omskjæringene forsvinner under jorden.

- En aldersgrense vil fungere som et forbud. Det vil føre til en stor risiko for at omskjæring blir utført av ukyndige personer under helsefarlige forhold, sier hun.

Klinge sier Norge bør være et foregangsland på området. Hun vil at rettighetene og hensynet til barna skal trumfe andre hensyn.

Siv Jensen har ikke hatt anledning til å svare på Klinges uttalelser verken fredag eller i dag, men Ole Berget, statssekretær i finansdepartementet, har formidlet at Jensens tilsvarsrett ivaretas av Cecilie Brein-Karsen.

KOMMENTARFELTET BLE DEBATTLEDET AV JAN-ERIK SMILDEN.  

 UENIG:  Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen sier at egenandel vil bidra til å dekke kostnadene. Foto: Bjørn Stuedal
UENIG: Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen sier at egenandel vil bidra til å dekke kostnadene. Foto: Bjørn Stuedal Vis mer