Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eiendomsskatt

Offentlige barnehager slipper eiendomsskatt. Det gjør ikke private barnehager: - Går ut over barna

Byrådet viser til loven. Høyresida kjøper ikke forklaringen. 

- VELDIG RART:Stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) mener det burde være formålet, ikke eierskapet, som avgjør om man betaler eiendomsskatt. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- VELDIG RART:Stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) mener det burde være formålet, ikke eierskapet, som avgjør om man betaler eiendomsskatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De rødgrønne har innført eiendomsskatt i Oslo etter valgseieren i 2015. Offentlig barnehager slipper den ekstra skatten, mens hovedstadens mange private barnehager må betale eiendomsskatt.

Det mener Kristin Vinje (H) er blodig urettferdig.

- Jeg synes det er veldig rart. Det burde være formålet - ikke eierskapet - som avgjør om man betaler eiendomsskatt. Dette føyer seg inn i rekken av områder hvor byrådet i Oslo forsøker å hindre private i å lykkes med velferdstjenester. Her ser de en ny mulighet for å gjøre det, sier hun.

Vinje er tidligere utdanningsbyråd i hovestaden. Hun viser til at det offentlige var avhengig av private barnehager for å komme i mål med barnehageløftet, som skulle garantere småbarnsfamilier barnehageplass.

Forlanger lik behandling

Nå takker Oslo kommune de private for innsatsen ved å skatte dem, ifølge Vinje.

- Private barnehager ble jo ønsket hjertelig velkommen inn i varmen etter barnehageløftet. Vi er avhengig av private barnehager, og vi ser også at foreldrene er kjempefornøyd. Da er det ekstra synd å vite at eiendomsskatten til de rødgrønne tas fra driften og går ut over barna til syvende og sist, sier hun.

- Private barnehager skal tjene penger. Da er det vel fair at de betaler sin skatt?

-Jeg synes det er mer fair å behandle aktører likt. Så lenge barna får et godt tilbud og alle lover følges er det pussig å forskjellsbehandle på denne måten. Venstresida går til angrep på private løsninger, og det taper vi alle på.

- Aldri tatt ut penger

Vinje får støtte fra Eli Sævareid, daglig leder i Trygge Barnehager og styreleder i FUS-barnehagene i Oslo. Hun reagerer spesielt på mangelen på likebehandling.

- Det er urettferdig at vi gis en skatt de kommunale barnehagene slipper unna. Det er strid med forskriften om likeverdig behandling av barnehager i forhold til offentlige tilskudd, sier hun.

- Dere tjener jo penger på barnehager. Er det så urimelig å betale eiendsomsskatt?

- Det er mangel på likebehandlingen vi reagerer på, ikke eiendomsskatten i seg selv. Vi har aldri tatt ut penger eller utbytte av barnehagene, så hvis en av barnehagene våre får 40 000 i eiendomsskatt, så har den barnehagen 40 000 mindre å bruke det året.

Byråden viser til loven

Det er finansbyråd Robert Steen (Ap) som administrerer eiendomsskatten i Oslo. Han sier Oslo kommune ikke har noe annet valg enn å beskatte hovedstadens barnehager ulikt.

- Oslo kommune må som alle andre kommuner forholde seg til eiendomsskatteloven. Kommunen kan ikke uten videre frita kommersielle foretak for eiendomsskatt, noe som også gjelder private barnehager, sier byråden til Dagbladet.

- Dersom Vinje mener det bør gjøres endringer i eiendomsskatteloven, så har faktisk hun som er stortingsrepresentant fra et av regjeringspartiene mulighet til det, legger han til.

Vil ha nytt regelverk

Steen sier Sævareid og de andre private barnehagene i Oslo kan søke om fritak fra å betale eiendomsskatt.

- Oslo bystyre har i sin forskrift vedtatt at private barnehager er særlig aktuelle for fritak fra eiendomsskatt. Dette betyr at kommunen er innstilt på å gi fritak til de barnehagene som oppfyller kravene som stilles i eiendomsskatteloven, sier han.

Sævareid i Trygge Barnehager mener byråd Steen skyver lovene foran seg.

- Dersom Robert Steen har tenkt å gi fritak uansett, burde Oslo kommunen heller lage et annet regelverk for eiendomskatt på barnehager som gav barnehager fritak, sier hun.