Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Offentlige instanser for dårlige til å melde fra om vold mot barn

Barnevernssjef forarget.

REDD FOR AT ENKELTE TILFELLER FALLER IGJENNOM: Barnevernssjef i bydel Stovner i Oslo Espen Lilleberg er redd for at alvorlige tilfeller av vold og omsorgssvikt skal falle igjennom når legevakta og andre instanser går utenom barnevernet i første runde. Foto: REUTERS/SCANPIX
REDD FOR AT ENKELTE TILFELLER FALLER IGJENNOM: Barnevernssjef i bydel Stovner i Oslo Espen Lilleberg er redd for at alvorlige tilfeller av vold og omsorgssvikt skal falle igjennom når legevakta og andre instanser går utenom barnevernet i første runde. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Legevakta og andre offentlige instanser sender altfor få bekymringsmeldinger til barnevernet, mener barnevernssjef i bydel Stovner Espen Lilleberg.

Bydelen har mottatt 680 bekymringsmeldinger fra ulike instanser siden 1. januar 2007, og bare én av disse var fra legevakta.

Lilleberg mener dette er altfor lite.

- Dette problemet gjelder over hele landet, og ikke bare legevakta, men store deler av det offentlige apparatet, sier Lilleberg til Dagbladet.no.

Han peker på at det er stor forskjell på tallet på barn som kan være utsatt for vold eller omsorgssvikt og tallet på meldinger til barnevernet, som for Oslo i 2008 var 3934 totalt.

- Rundt åtte prosent av barn i Norge har opplevd grov omsorgssvikt eller vold. 200 000 barn lever med rusmisbrukere eller psykisk syke foreldre.

Henviser til helsestasjoner
I fjor behandlet legevakta i Oslo 10 000 skader hos barn, men bare 100 bekymringsmeldinger ble sendt til barnevernet.

Bare 200 av bekymringsmeldingene barnevernet mottar kommer fra legevakt, leger og sykehus, ifølge NRK. Legevakta i Oslo melder i gjennomsnitt to tilfeller i uka til barnevernet der det er mistanke om vold eller omsorgssvikt.

- Disse hundre tilfellene utgjør tretti prosent av de totale bekymringsmeldingene våre, sier direktør for Oslo legevakt, Endre Sandvik, til Dagbladet.no.

- Sytti prosent blir henvist til andre, som for eksempel helsestasjoner.

Aktiv unge eller mishandling
Sandvik forklarer at det kan være vanskelig å skille mellom en aktiv unge som skader seg og barn som er blitt utsatt for overgrep, og at helsestasjonene har bedre grunnlag for å vurdere dette.

- Legevakten er en akuttinstitusjon som bruker 20 til 30 minutt på å undersøke et barn. Derfor bruker vi mye helsesøstere når det er tvil. De har tillit i befolkningen, og kan gå inn og observere. I tillegg har de fulgt barnet siden det ble født, sier Sandvik.

Omgår barnevernsloven
Lilleberg har ingen forståelse for at det kan være vanskelig for legevakta å vite om det er grunn til bekymring for barnet.

Han mener det er direkte omåelse av barnevernslovens meldeplikt å bringe inn andre instanser i stedet for barnevernet.

- De sier at helsestasjoner finner ut mer om forholdene, men dette er faktisk en undersøkelse, noe som er barnevernets oppgave. Helseansatte ser bare et bittelite bilde av en families situasjon, mens barnevernets undersøkelse gir et helhetlig bilde, sier Lilleberg.

Stoler på foreldrene
Sandvik mener det er veldig mange utgangspunkt for hvorfor et tilfelle eventuelt ikke meldes til barnevernet.

- I utgangspunktet stoler vi på foreldrene, sier Sandvik.

- Av og til stemmer derimot ikke kart og terreng helt sammen, og man får en aha-opplevelse. Siden vi ikke observerer over tid på legevakten, er det hele veldig vanskelig. Jeg tror at helsestasjonen og fastlegen i samarbeid med barnevernet blir en nøkkelting i fremtiden.

Ansvarsfraskrivelse
Lilleberg er ikke uenig i dette, og mener at det kan bli et viktig fokus og samarbeid.

- Likevel mener jeg dette er ansvarsfraskrivelse fra legevakta og andre instanser. Offentlig ansatte skal melde ifra til barnevernet når de har grunn til bekymring. De melder ikke når de sier ifra til en helsestasjon, sier Lilleberg.

Han er redd for at alvorlige tilfeller av vold og omsorgssvikt skal falle igjennom når legevakta og andre instanser går utenom barnevernet i første runde.

Enkelte faller igjennom
- Når legevakten og offentlige ansatte ikke melder nok til barnevernet får vi flere saker der barn ikke får den hjelp den trenger, som Christoffer Gjerstad Kihle som ble drept av stefaren, sier Lilleberg.

Sandvik er heller ikke i tvil om at enkelte tilfeller av vold eller omsorgssvikt faller igjennom.

- Det er nok betydelige mørketall her, så det er helt sikkert at enkelte glipper gjennom. Vi har lite forskning på dette, og er usikre på hvor ofte det skjer, sier Sandvik.

AKTIVT BARN ELLER VOLD: Direktør for Oslo legevakt Endre Sandvik mener det er vanskelig for legevakta å å skille mellom en aktiv unge som skader seg og barn som er blitt utsatt for overgrep, og at helsestasjonene har bedre grunnlag for å vurdere dette. Foto: SCANPIX
AKTIVT BARN ELLER VOLD: Direktør for Oslo legevakt Endre Sandvik mener det er vanskelig for legevakta å å skille mellom en aktiv unge som skader seg og barn som er blitt utsatt for overgrep, og at helsestasjonene har bedre grunnlag for å vurdere dette. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media