Offentliggjør avtaledetaljer

Disse landene sørget for løslatelsen av de seks bulgarske helsearbeiderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Libya har offentliggjort detaljer rundt avtalen om løslatelsen av de seks bulgarske helsearbeiderne som er dømt for å ha smittet 438 barn med HIV.

Det viser seg at kompensasjonen som er utbetalt til ofrenes familier, hovedsaklig kommer fra Tsjekkia, Bulgaria, Slovakia og Qatar, melder BBC.

Det kom frem på en pressekonferanse med Libyas statsminister Baghdadi Mahmudi i dag. Det ble ikke spesifisert hvor mye penger som kom fra hvert av landene.

I tillegg har Frankrike lovt å forsyne sykehuset i Benghazi med utstyr og lære opp medisinsk helsepersonell i Libya gjennom fem år.

Libyas statsminister har fordømt Bulgaria for å ha benådet helsearbeiderne så snart de kom til landet.

De seks, en lege og fem sykepleiere, har hele tiden hevdet at de er uskyldige, og at de ble tvunget til å tilstå under tortur.

Det pågikk omfattende forhandlinger før helsearbeiderne ble løslatt, og det måtte betales en kompensasjon på en million dollar for hver av de HIV-smittede barna. Det har vært mange spekulasjoner rundt hvem som skaffet pengene til fondet.

EU har vært skeptiske til å betale kompensasjonen, da det kan ses som en innrømmelse av forholdene.

Libyas statsminister Baghdadi Mahmudi viser frem deler av avtaledokumentet i dag. Foto: MAHMUD TURKIA /AFP/SCANPIX
Libyas statsminister Baghdadi Mahmudi viser frem deler av avtaledokumentet i dag. Foto: MAHMUD TURKIA /AFP/SCANPIX Vis mer
LØSLATT: De seks helsearbeiderne ble løslatt etter omfattende forhandlinger.