Offentliggjør installasjoner viktige for USA

WikiLeaks har offentliggjort en liste over anlegg og infrastruktur som amerikanerne mener er av stor strategisk betydning for dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WikiLeaks har offentliggjort en liste over anlegg og infrastruktur som amerikanerne mener er av stor strategisk betydning for dem. Norsk olje- og forsvarsindustri er ikke representert.

Listen er utarbeidet av amerikansk UD og består av alt fra viktige gassrørledninger og undersjøiske telekabler, til mineralforekomster, industrianlegg, havner og legemiddelfabrikker verden over.

Nedlagt Det eneste som står oppført under Norge er «kobolt nikkel gruve», uten noen nærmere forklaring.

Blaafarveværket på Modum sto på 1800-tallet rett nok for 70-80 prosent av verdensproduksjonen av kobolt, men ble nedlagt i 1893.

På slutten av 1800-tallet sto Norge også for halvparten av verdens nikkelproduksjon, noe som langt fra er tilfelle lenger.

Mer sannsynlig er det at amerikanerne finner Xstrata Nikkelverk utenfor Kristiansand, tidligere kjent som Falconbridge, strategisk viktig.

- Kritisk innvirkning Nikkelraffineriet er i dag det største i Vesten og har en produksjonskapasitet på 92.000 tonn i året.

Nikkel benyttes i rustfritt stål og kjemiske produkter. Det benyttes også til komponenter innen fly-, skips- og bygningsindustrien.

- Tap av disse ressursene vil kunne få kritisk innvirkning på folkehelsen, økonomien og sikkerheten til USA, heter det i innledningen til listen som er datert februar 2009.

Verken olje- og gassindustrien eller forsvarsindustrien i Norge er representert på lista over anlegg USA finner strategisk viktige.

(NTB)