Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offentliggjør kluss

Når du har vært president er skriblerier ting som blir tatt vare på. Kennedy hadde en stygg håndskrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • JFK library

  (Dagbladet.no): Har du planer om å bli president bør du tenke på hva du skribler ned. I dag har en rekke personlige skriblerier som John F. Kennedy i sin tid rablet ned blitt gjort offentlige. Det skjer på på markeringen av dagen da Kennedy ble myrdet i Dallas i 1963 melder AP

  Helt fram til i dag har Kenndey-klusset vært klassifisert materiale som har blitt oppbevart i John F. Kennedy Library and Museum i Boston.

  Rablet om Texas


  Det dreier seg om 135 sider med dilldall. Kennedys sekretær Evelyn Lincoln fulgte ham både som senator og president. Hun holdt orden på det tilsynelatende betydningsløse. Da han forlot møter lot han ofte papirene ligge igjen. Men Lincoln samlet dem sammen og merket dem med dato og «KS» og «KP» da han var henholdsvis i Senatet og i Det hvite hus.

  En av lappene rablet Kennedey på da han satt om bord i Air Force One før han landet i Jackson Hole, Wyoming for kvelden den 25. september 1963. Rett under presidentens segl som var trykket på papiret skrev han «Report action in Texas» eller «Request action in Texas». Under dette skrev han «John Connolly», som på den tida var guvernør i Texas.

  Det var nærkamp mellom demokratene i Texas på den tida, og derfor skulle Kennedy komme til å dra til staten to måneder seinere. Han ble skutt i Dallas 22. november under denne turen. Det er ikke klart hva Kennedey refererte til i notatet og om han her skrev om den kommende turen til Texas.

  - Dette var den første jeg så, og det var helt slående. Det var John Connolly og Texas på den samme lappen, og to måneder senere ble han drept, sier Maura Porter til AP. Hun leder bibliotekets «deklassifiserings-avdeling», og var henrykt da hun fant lappen.

  Skrev stygt


  Det er ingen store avsløringer å finne i sidene som nå er frigitt og plassert i det eksisterende skribleriarkivet som publikum allerede har hatt tilgang til fra før. Det dreier seg om skisser og kruseduller, mye er umulig å tyde og ser meningsløst ut i dag.

  - Jeg tror ikke det finnes noen «rykende pistol» her, men det føyer seg inn i bildet av ham som en mann, som president, sier Porter.

  Og selv om det ikke finnes noe sensitiv informasjon i notatene ble de i sin tid hemmeligstemplet. Papirene ble holdt atskilt fra de andre skribleriene til Kennedey, og Porter tror det kan ha noe med håndskriften til Kennedy som var så vanskelig å tyde.

  Krig


  Men i flere av notatene er det mulig å tyde en mening. 15. november 1961 skriblet han ned «Geriljakrig 10 000». Og under dette «Vietnam - Hva med Cuba», og deretter «Tofrontskrig». Dette skrev hen i et møte han var i den morgenen med Det nasjonale sikkerhetsrådet i et uvanlig langt møte der han diskuterte Sørøst-Asia med sine rådgivere, blant andre forsvarsminister Robert McNamara og viseinnenriksminister William Bundy.

  Skribleriene kan referere til presidentens tanker om krigføring i Laos og Vietnam, alternativt Cuba og Vietnam, på samme tid, mener Porter.

  Kuriosa


  Av og til var Kennedy selvfølgelig også opptatt av annet en storpolitikk. På et stykke gult papir tegnet han 12. mars 1963 en seilbåt. Dette var en dag han hadde et frokostmøte og deretter få offentlige forpliktelser.

  - Når du ser seilbåten skjønner du at han virkelig likte seiling. Han ville ikke ha tegnet noe slikt om det ikke noe han tenkte på da han satt i det møtet, avslutter Porter.

SKREV OM TEXAS:</B> Skriblerier gjort om bord i Air Force One. To måneder før Kennedy ble skutt i Dallas skriblet han ned noe utydelig om Texas og guvernøren der.
TOFRONTSKRIG:</B> Skriblet i 1961. Det var mulig Kennedy fryktet krig både i Cuba og Vietnam eller Laos.
<B>SEILBÅTENTUSIAST:</B> Kruseduller laget på frokostmøte i 1963.
MARKERES I DAG: Det er 41 år siden JFK ble skutt i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media