Mortensrud-drapet:

Offentliggjør navn på Mortensrud-etterlyste

To brødre er internasjonalt etterlyst etter drapet på Hamse Hashi Adan på Mortensrud. Begge er tidligere dømt for terrorvirksomhet.

ETTERLYST: Brødrene Valon (35 år) og Visar (32 år) Avdyli fra Bærum er etterlyst og siktet. Bildene som politiet offentliggjør er fra videovervåkingskamera på Gardermoen rett før brødrene tok et fly til Pristina i Kosovo, lørdag 9. oktober. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet offentliggjør i dag navn og bilde på de to etterlyste mennene som er siktet for Mortensrud-drapet 7.oktober 2021.

Mennene er brødrene Valon (35 år) og Visar (32 år) Avdyli fra Bærum.

Brødrene er kjent for politiet fra tidligere, blant annet gjennom Høyesteretts dom av 28. juni 2016 hvor de er domfelt for terrorvirksomhet, opplyser politiet.

Brødrene ble da dømt for tilknytning til terrororganisasjonen IS.

Politiet skriver at de ikke ser noen sammenheng mellom tidligere domfellelser og drapet på Mortensrud.

Politiet varsler en pressemøte klokka 13.30.

I SYRIA: Bildet viser Valon Avdyli (t.v.) sammen med Djibril Bashir i Syria, trolig i mai 2013. Til høyre en norsk fremmedkriger kort tid etter at bildet ble tatt. Foto: POLITIET
I SYRIA: Bildet viser Valon Avdyli (t.v.) sammen med Djibril Bashir i Syria, trolig i mai 2013. Til høyre en norsk fremmedkriger kort tid etter at bildet ble tatt. Foto: POLITIET Vis mer

Fly til Kosovo

20 år gamle Hamse Hashi Adan ble på kvelden torsdag 7. oktober skutt på Mortensrud i Oslo. Dagen etter døde han av skadene.

En mann i 40-årene fra Oslo er varetektsfengslet i saken og politiet etterlyste de to brødrene internt i politiet før helga, men uten å offentliggjøre navn eller bilde.

Politiet opplyste da at de mener de to etterlyste har en mer sentral rolle i drapet enn mannen som er pågrepet.

Bildene som politiet i dag offentliggjør er fra videovervåkingskamera på Gardermoen rett før brødrene tok et fly til Pristina i Kosovo, lørdag 9. oktober.

Politiet skriver at de på dette tidspunktet ikke hadde mistanke mot brødrene og ble først kjent med at de hadde forlatt landet på et senere tidspunkt.

Politiet ber brødrene om å melde seg til politiet.

Nekter straffskyld

Advokat Svein Holden er forsvarer for begge.

- Jeg har vært i kontakt med begge. De nekter begge skyld i saken de er etterlyst og siktet for, sier Holden til Dagbladet.

Utover dette ønsker ikke advokaten å komme med ytterligere kommentarer nå. Han vil ikke si når han var i kontakt med klientene eller hvor de er.

Holden bekrefter at han var forsvarer for den eldste broren i terrorsaken som politiet viser til i etterlysningen.

DREPT: Det var 20 år gamle Hamse Adan som ble skutt og drept på Mortensrud, 7. oktober 2021. Video/Foto: Privat / NTB. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

- Håper de melder seg

- Etter at drapet skjedde har vi oppfordre de to til å melde seg. Det har de ikke gjort. Vi har ikke hørt fra dem og håper de med dette melder seg og at vi får dem til Norge, sier politiadvokat Børge Enoksen til Dagbladet.

- Dette er svært alvorlig straffesak, med et drap på åpen gate. De har hatt flere muligheter melde seg til oss, og vi mener nå det er nødvendig av hensyn til å oppklare saken at vi går ut med navn og bilde, fortsetter han.

Enoksen bekrefter at politiet er kjent med at brødrene er domfelt tidligere, men sier at de ikke ser noen sammenheng mellom sakene. Han sier også at brødrene ikke var på politiets radar da de forlot Norge den 9. oktober.

- Hva er bakgrunnen for mistanken mot de to?

- Vi har fått inn mye informasjon i saken, og etterforsket den i to drøye uker, og dette er en sammenfall av informasjonsgrunnlag, svarer politiadvokaten.

Relasjon

Han sier også at det er viktig for politiet å finne ut hvilken relasjon de siktede hadde til avdøde Hamse Hashi Adan, samt hva som kan ha vært foranledning og motiv, men understreker at dette er det foreløpig for tidlig å si noe om.

Enoksen bekrefter videre at det er en relasjon mellom brødrene og den siktede og varetektsfengslede mannen i 40-årene, men han vil heller ikke kommentere dette ytterligere.

- Tror dere at brødrene fremdeles befinner seg i Kosovo?

- Vi har en formening om at de befinner seg utenlands, ja, svarer politiadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer