HILSER PÅ HITLER: De nye bildene viser Quisling både på privaten og på jobb. Her møter han Adolf Hitler 13. februar 1942. Foto: Riksarkivet
HILSER PÅ HITLER: De nye bildene viser Quisling både på privaten og på jobb. Her møter han Adolf Hitler 13. februar 1942. Foto: RiksarkivetVis mer

Offentliggjør nye bilder av landssvikeren Vidkun Quisling

- Viser både landsforræderen og Quisling som privatperson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riksarkivet slapp i dag flere tusen sider med dokumenter og bilder fra landsforræder og nazist Vidkun Quislings liv.

Quisling dannet og ledet Nasjonal Samling (NS), et fascistisk og nasjonalsosialistisk parti som seinere ble antisemittisk og fikk en sentral rolle under Hitler-Tysklands okkupasjon av Norge.

Totalt ble det drøyt 500 bilder fra et 20-talls forskjellige arkiver. Mange av fotografiene er fra førkrigstiden og er ikke tidligere publisert, skriver Riksarkivet i en pressemelding.

Quisling var offiser og seinere Hitler-Tysklands forbundsfelle under okkupasjon av Norge fra 1940 til 1945. Fra 1942 til krigens slutt i 1945 var ha regjeringssjef og ministerpresident i den tyskstøttede regjeringen som styrte den norske statsadministrasjonen.

Landsforræder Etter fredsslutningen i mai 1945 ble Quisling stilt for retten for landsforræderi sammen med flere andre NS-ledere. Han ble skutt på Akershus festning 24. oktober 1945.

MED NANSEN: En ung Quisling med Fridtjof Nansen på 1920-tallet. Foto: Riksarkivet
MED NANSEN: En ung Quisling med Fridtjof Nansen på 1920-tallet. Foto: Riksarkivet Vis mer

Bildene viser blant annet Quislings siste dager på Akershus festning før han ble skutt. På bildene er han i følge med norske soldater. Bildene viser også Quisling med familie og med både Kong Haakon og Fridtjof Nansen.

I Quislings siste dager snudde han seg mot religionen. Han var av den kristne tro, men aksepterte bare det nye testamentet, ifølge boka «Quislings siste dager» av Hans Fredrik Dahl.

- Bildene er kjent fra før for historikere og forskere, men dette er første gang de slippes på nettet og gjøres tilgjengelig for enhver, sier historier Hans Fredrik Dahl til Dagbladet.

Quisling betraktet Det gamle testamente som den mosaiske eller judiske stammereligionens hellige bok.

LUSKER BAK KONGEN: Vidkun Quisling og Kong Haakon fotografert i 1932. Foto: Riksarkivet
LUSKER BAK KONGEN: Vidkun Quisling og Kong Haakon fotografert i 1932. Foto: Riksarkivet Vis mer

Fengselspresten kom til Quisling i cellen hans for siste gang 23. oktober.

Henrettelsen ble fullbyrdet samme natt klokka 12.

Nytt innhold Dahl kjenner innholdet i Riksarkivets arkiver godt.

- Det som er nytt er brevene fra barndommen, som de har fått fra Danmark. Innholdet der utdyper det vi vet fra før om Quisling.

Brevene ble fraktet fra Norge til Danmark i 1945, der blant annet danske og svenske journalister fikk tak i dem. Brevene, som er sendt fra Quisling til foreldrene hjemme i Telemark under oppveksten, ble omtalt flere ganger i avisene etter krigen, men ble først nå levert tilbake til Norge.

MED KONA: Vidkun og Anna Quisling fotografert på ukjent tid og sted. Foto: Riksarkivet
MED KONA: Vidkun og Anna Quisling fotografert på ukjent tid og sted. Foto: Riksarkivet Vis mer

- Dokumentasjonen som Riksarkivet gjør tilgjengelig nå viser både landsforræderen Quisling og ham som privatperson.

SMILER BREDT: Quisling og tyske riksminister Alfred Rosenberg i februar 1942. Foto: Riksarkivet
SMILER BREDT: Quisling og tyske riksminister Alfred Rosenberg i februar 1942. Foto: Riksarkivet Vis mer