Donald Trump

Offentliggjorde e-poster: - Rein galskap

Donald Trumps stabssjef Mark Meadows sendte e-poster til justisdepartementet med elleville konspirasjonsteorier om valgfusk. - Rein galskap, svarte justisdepartementet.

PRESSET: USAs forrige president, Donald Trump, og stabssjefen hans, Mark Meadows forsøkte å presse justisdepartementet til å hjelpe til med å omgjøre valgresultatet, ifølge e-poster. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
PRESSET: USAs forrige president, Donald Trump, og stabssjefen hans, Mark Meadows forsøkte å presse justisdepartementet til å hjelpe til med å omgjøre valgresultatet, ifølge e-poster. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): I sine siste dager som president forsøkte Trump desperat å få sine øverste justismyndigheter til å bruke konspirasjoner i et mislykket forsøk på å omgjøre valgresultatet, skriver Washington Post.

Det går fram av e-poster som ble offentliggjort av kontrollkomiteen i Kongressen tirsdag.

- Disse dokumentene viser at president Trump forsøkte å korrumpere nasjonens øverste politimyndighet i et frekt forsøk på å omgjøre et valg han tapte, sier den demokratiske lederen for komiteen, Carolyn Maloney, ifølge The Guardian.

I HARDT VÆR: Donald Trumps advokat, Rudy Giulianie, etterforskes. Føderale agenter ransaket onsdag 28. april boligen og kontoret hans. Vis mer

Usanne påstander

Minst fem ganger instruerte Trumps stabssjef, Mark Meadows, justisdepartementet til å etterforske usanne påstander om valgfusk inkludert en konspirasjonsteori som kalles «Italygate». Teorien innebærer at valgdata ble endret fra Europa med blant annet militærsatelitter, og at CIA skal ha vært kjent med dette.

1. januar sendte Meadows, som var en svært lojal Trump-medarbeider, en e-post til daværende, fungerende justisminister. Den inneholdt en link til en Youtube-video om «Italygate»-teorien.

Rosen sendte denne videre til visejustisminister, Richard Donoghue.

- Rein galskap, svarte Donoghue.

Nektet

Dokumentene viser også at Trump presset Rosen. Men Rosen nektet å arrangere et møte mellom ledere i justisdepartementet og Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani. Giuliani spilte en ledende rolle i alle anklagene og konspirasjonsteoriene om valgfusk etter Trumps valgnederlag.

- Jeg nektet rett og slett. Og sa at jeg ikke ville gi noen spesialbehandling til Giuliani eller noen av hans «vitner», og bekreftet igjen at jeg ikke vil snakke med Giuliani om noe av dette, skriver Rosen i en e-post til kolleger i justisdepartementet 1. januar.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

Meadows sendte også e-poster til Rosen om angivelige uregelmessigheter i Fulton i Georgie - delstaten Joe Biden vant med knapp margin.

- Kan du tro dette? Jeg kommer ikke til å svare på beskjeden under her, skriver Rosen i e-posten han videresendte til Donoghue.

En Trump-assistent sendte også Rosen en e-post 14. desember med dokumenter, som skulle inneholde bevise valgfusk i Michigan. Dette var da en påstand som allerede var blitt avvist av en dommer i en føderal domstol.

29. desember sendte en av Trumps assistenter en ny e-post til Rosen. Den inneholdt et juridisk utkast, som de ville at justisdepartementet la fram for amerikansk høyesterett.

Ville gå til høyesterett

I utkastet argumenterer Trumps advokater for at endringer i valgprosessen i Georgia, Michigan, Wisconsin, Arizona, Nevada og Pennsylvania var ulovlig. Disse delstatene var blant dem Trump tapte. De var også blant delstatene som endret mulighetene for å stemme via post som følge av pandemien.

Justisdepartementet la ikke fram utkastet for høyesterett. Et liknende utkast ble fremmet for høysterett av justisministeren for Texas, Ken Paxton, i desember. Dette ble blankt forkastet av høyesterett.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

E-postene som nå er offentliggjort, viser også at en av advokatene Trump brukte til å skrive utkastet, Kurt Olsen, forsøkte å gjentatte ganger å få et møte med Rosen, uten å lykkes.

Kontrollkomiteen i Kongressen har innkalt Meadows, Donoghue og Rosen til å vitne i saken.

- Det ville være mer overraskende dersom disse e-postene ikke hadde blitt sendt. Det stemmer helt med det Donald Trump forsøkte å gjøre - å gi ammunisjon til sitt eget justisdepartement for å omgjøre folkeviljen. vi kan ikke la dette passere uten konsekvenser, sier den demokratiske kongressrepresentanten Eric Swalwell til MSNBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer