Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorangrepet i Orlando:

Offentliggjorde lydklipp fra Orlando-terroristens nødsamtaler mot de pårørendes vilje

Politiet hadde fire samtaler med terroristen mens han fortsatt var på innsiden av nattklubben.

- DU VET ALLEREDE HVA JEG HAR GJORT: 31. oktober offentliggjorde politiet i Orlando lydklippene fra telefonsamtalen med Orlando-angriperen, Omar Mateen. Hør utdrag fra samtalen her. Video: Orlando Police via CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går offentligjorde politiet i Orlando lydklippene fra nødsamtalene med Orlando-angriperen, Omar Mateen. Tidligere har det blitt publisert notater fra de tilsammen nesten 30 minutter lange nødsamtalene, nå kan man høre dem.

Politiet publiserte lydklippene etter at flere amerikanske medier fikk medhold i sitt krav om at lydklippene skulle bli offentlig. Senere skal de også avgjøre om over 200 andre nødsamtaler fra innsiden av nattklubben skal publiseres, skriver den amerikanske avisa The New York Times.

Innrømmet angrepet

Første nødsamtalen fant sted klokken 02.35, da gjerningsmannen ringte nødnummeret for å innrømme at det var han som sto bak angrepet. Da Mateen ble spurt om å oppgi navn sverget han i stedet troskap til IS, før han la på, skriver CNN.

- Jeg vil at dere skal vite at jeg er i Orlando, og det var jeg som utførte skytingen, sier Mateen.

- Mitt navn er... jeg sverger troskap til Abu Bakr al-Baghdadi i Den Islamske Stat.

Mateen gikk til angrep på en nattklubb for homofile i Orlando den 12. juni i år. Hvor han skjøt og drepte 49 mennesker og skadet 53 andre. Han ble skutt og drept av politiet samme kveld. Politiet ringte han opp og kom igjennom tre ganger, mens han ennå var på innsiden av nattklubben. Da de spurte om hva som foregikk ble terroristen svært engasjert.

- Det som foregår er at jeg føler lidelsen til folket som blir drept i Syria og Irak, sier Mateen i lydklippet.

- Min tur

Da politiet for første gang ringte tilbake til terroristen, forklarte han at det endelig var hans tur til å gjøre et angrep.

- Min kompis Tamerlan Tsarnaev gjorde dette under Boston Marathon, min kompis gjorde dette, okay, så nå er det min tur, okay, sier han.

Videre fortalte han politimannen at han hadde bombevest og at flere biler på utsiden av nattklubben inneholdte bomber som han ville detonere.

Kritisk til offentliggjøring

I forkant av offentliggjøringen av lydklippene var noen pårørende for ofrene svært kritisk, og mente at man vil gjennoppleve traumene etter angrepene ved å publisere de.

- Problemet er at vi ikke vet innholdet i lydklippene, og vet ikke om det tragiske ropet for hjelp kan være stemmen til en av våre nærmeste, skrev moren til et av ofrene som døde i angrepet, Rosetta Evans, i et brev til retten ifølge New York Times.

Advokatene til mediehusene, Rachel Furgate, som saksøkte staten for å holde igjen informasjon, sier at publiseringen av lydklippene kan være viktig for å evaluere politiets arbeid.

- Vi mener at offentliggjøring vil være til nytte for å evaluere politiets respons, og for å sjekke om de responderte hensiktsmessig, sa Furgate i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!