Nøytral snusboks

Offentliggjøring av snus-rapport ble stoppet

En forskningsstudie om effekten av å innføre nøytralt utseende snusbokser ga ikke resultatene Helsedepartementet ønsket, hevder forskere.

HØIES DRØM: I mai 2016 viste helseminister Bent Høie (H) fram hvordan røykpakker og snusesker kan bli seende ut i framtiden: Standardisert utseende uten informasjon om smak, styrke og produksjonsdato. Når tyder forskning på at nøytrale pakker ikke har den effekten mange hadde håpet på. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HØIES DRØM: I mai 2016 viste helseminister Bent Høie (H) fram hvordan røykpakker og snusesker kan bli seende ut i framtiden: Standardisert utseende uten informasjon om smak, styrke og produksjonsdato. Når tyder forskning på at nøytrale pakker ikke har den effekten mange hadde håpet på. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– Rapporten passet dårlig i den politiske agendaen til helseministeren, og vi fikk høre at representanter for departementet ønsket å utsette offentliggjøringen av resultatene. Og departementet fikk viljen sin., sier leder for tobakksforskning ved Folkehelseinstituttet (FHI), Karl Erik Lund, til VG.

Helseminister Bent Høie (H) ønsker å innføre en standardisering av emballasjen på tobakksprodukter, også snus. Undersøkelsen ble holdt unna offentligheten kun uker før lovproposisjonen ble fremmet fra regjeringen den 10. juni, og innholdet er ikke med i lovforslaget som behandles i Stortinget i høst.

– Det var tydelig at Helsedepartementet ikke var fornøyd med resultatene i det vi sendte som en foreløpig rapport, sier forsker Torleif Halkjelsvik, som utførte undersøkelsen.

Høie avviser overfor VG at rapporten ble stoppet fordi departementet var misfornøyd med resultatet. Han sier at det var ledelsen i FHI som mente rapporten ikke var godt nok kvalitetssikret, og at den derfor ble utelatt fra stortingsproposisjonen.

– Vi kan ikke bruke rapporter som ikke har den kvaliteten som FHIs ledelse krever for publisering. Og da kunne vi heller ikke bruke den i proposisjonen. Det er ikke noe rarere enn det, sier Høie. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer