TROVERDIG: Nupi-forslker Vegard Valther Hansen mener regjeringens og PSTs offentlgigjøring av den mulige trusselen mot Norge tyder på en trusselen er alvorlig og troverdig. Foto: Nupi
TROVERDIG: Nupi-forslker Vegard Valther Hansen mener regjeringens og PSTs offentlgigjøring av den mulige trusselen mot Norge tyder på en trusselen er alvorlig og troverdig. Foto: NupiVis mer

- Offentliggjøringen tyder på alvorlig og troverdig trussel

Nupi-forsker Vegard Valther Hansen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminister Anders Anundsen (Frp) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk i dag til det uvanlige skrittet å offentligjøre at Norge kan stå overfor et terrorangrep i løpet av «få dager».

PST har fått informasjon om at en ekstrem islamistisk gruppe planlegger et terrorangrep mot Norge. Opplysningene vurderes som troverdige, men er ikke verifisert. Mulig mål er heller ikke kjent - med det er på det reine at anslaget kan komme snart.  

- Informasjon vi har mottatt er at det dreier seg om en tidsavgrenset periode dette kan skje. Om det dreier seg om fem dager eller ti dager er utydelig for oss, men det vil ikke vare frem til jul, sa PSTs sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse torsdag.

Informasjonen PST har mottatt, skal ha tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe rekruttert i Syria, men nøyaktig hvem som står bak og nøyaktig hva de planlegger er heller ikke kjent.

Du kan lese hele redegjørelsen fra PST-stefen her.

- Tyder på alvorlig trussel Vegard Valther Hansen er tidligere etterretningsoffiser og forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Han sier til Dagbladet at det ikke er uvanlig at norske myndigheter får informasjon om planlagte aksjoner mot Norge.

- Det som er uvanlig, er at regjeringen og tjenestene går ut med det i forkant, sier han.    

- Opplysninger om planlagte aksjoner har man fått flere ganger de siste årene, med ujevne mellomrom. Men i og med at regjeringen og tjenestene går ut med dette nå, tyder på at denne konkrete trusselen anses som mer troverdig og alvorlig enn det ukjente antallet øvrige trusler, sier han.    

Offentliggjøring har avverget terror tidligere - Det de håper på, er nok først og fremst at offentligheten vil gjøre det vanskeligere å gjennomføre aksjonen, slik at de som står bak vurderer å avlyse det de eventuelt har planlaget. Det er hovedmålsettingen, vil jeg tro. Det andre man ønsker å oppnå er større årvåkenhet i samfunnet, både fra befolkningen generelt og blant offentlige tjenestemenn. Det gjelder ikke bare politifolk og tjenestene, men også andre mer vanlige offentlige tjenestemenn og -kvinner.

- Kjenner du til tilfeller der denne strategien har avverget terror?

- Ja. Jeg kjenner ikke til konkrete tilfeller i Norge, men det har skjedd både i USA og Storbritannia, og i Spania og Italia på 70- og 80-tallet, med ETA og sånn. Da har dette resultert at konkrete trusker ikke er blitt gjennomført.

- Har strategien negative sider? 

- Ja. Det som er negativt, at dette er noe som kanskje er tatt med i beregningen av dem som står bak: De kan kunne utnytte den økte beredskapen og sikkerhetsfokuset til å få en mer effektiv aksjon, der de har tatt med dette i beregningen. Et annet moment er at for slike aksjoner, er gjerne ikke hovedmålsettingen bare aksjonen i selg selv: Man ønsker å lamme samfunnet gjennom å skape frykt. Og offentliggjøringen i seg selv flytter nå fokus over på sikkerhet og gjør samfunnet mer fryktpreget. Men de to mulige negative konsekvensene regner jeg med er tatt med i de vurderingene som er gjort i Justisdepartementet og hos PST.

41 år siden sist Ifølge professor ved Politihøgskolen (PSH) Tore Bjørgo er det 41 år siden sist norske myndigheter har varslet offentligheten på denne måten.

- Under oljekrisa i 1973 gikk man ut med alarmmelding til publikum som varslet om planer om å slå til mot et oljeraffineri. Og ingenting skjedde. Terroristene forlot sannsynligvis landet, sier Bjørgo til NRK.

Under dagens pressekonferanse ga PST-sjefen følgende begrunnelse for den uvanlige åpenheten:

- I flere land har man de siste årene valgt å orientere offentligheten om trusler som man mener det enkelte land kan stå overfor. Dette vil alltid være en vanskelig avveining, noe det også er for oss i dette tilfellet. Når vi likevel velger å gå ut med informasjon, så er det fordi vi mener at dette kan bidra til å forebygge og virke avskrekkende.