19-åring skutt i Oslo

Offer (19): - Skutt fordi jeg er brun

Mannen skal ha kommet gående og ropt «jævla svartinger». Så ble skudd avfyrt. Nå forteller skuddofferet på Trosterud i Oslo sin historie.

LIVSTRUENDE: 19-åringen er operert tre ganger. Han ble skutt i magen. - Jeg forstår ikke hvorfor han ville drepe meg, sier den unge murerlærlingen som for to uker siden ble skutt på Trosterud i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LIVSTRUENDE: 19-åringen er operert tre ganger. Han ble skutt i magen. - Jeg forstår ikke hvorfor han ville drepe meg, sier den unge murerlærlingen som for to uker siden ble skutt på Trosterud i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sammen med to kamerater satt 19-åringen, ved 01-tida natt til onsdag 25. august, og spilte på telefonene sine.

- Vi satt under trærne, rett ved blokka jeg bor på Trosterud. Det er der vi ungdommer bruker å treffe hverandre. Kvelden var helt vanlig. Jeg satt sammen med to andre, en mann i 20 åra av tyrkisk opprinnelse, og en marokkaner i begynnelsen av 20-åra. Plutselig komme er mann gående mot oss, forteller 19-åringen fra sykesenga på Ullevål sykehus til Dagbladet.

Livstruende skadd

Etter en måned, og fire operasjoner, ønsker den unge mannen, som er født og oppvokst i Oslo, å fortelle hva som skjedde da han ble skutt.

Sammen med hans advokater, John Christian Elden og Farid Bouras, får Dagbladet besøke den 19 år gamle murerlærlingen på Ullevål sykehus.

- Hei, er det første 19-åringen sier da sykepleieren viser oss inn på sykehusrommet.

- Det er fint at dere vil skrive om det, sier han.

- Jeg føler meg bare glad, for at legene har lappet meg sammen. Men jeg kommer alltid til å bære dette med meg videre, sier 19-åringen før stemmen brister.

FÅR HJELP: Advokatene Farid Bouras (t.v.) og John Christian Elden bistår nå 19-åringen som ble skutt på Trosterud i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FÅR HJELP: Advokatene Farid Bouras (t.v.) og John Christian Elden bistår nå 19-åringen som ble skutt på Trosterud i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det var seint på natta - etter midnatt - jeg husker ikke hvilken dag, jeg har jo vært i koma i mange dager, forteller han.

«Jævla svartinger»

Flere ganger må 19-åringen, som sier han ikke tilhører noe gjengmiljø, stoppe. Stemmen bærer ikke. Etter flere minutter klarer han å snakke sammenhengende.

- Vi satt rolig og gamet med telefonene våre. Det er ganske mørkt. Plutselig kommer en mann gående mot oss. Jeg kjenner ham igjen. Jeg har aldri snakket med ham, men det er jo ham, sier 19-åringen.

- Hva skjer?

- Vi tror først han har et batteri eller en telefon i hånda. Plutselig skriker mannen «jævla svartinger». Jeg får ikke helt med meg det, men en av de andre gutta hørte det. Han roper et eller annet med «svartinger» og at vi skal dø.

- Mannen avfyrer flere skudd. En av salvene treffer meg i magen. Jeg løper for livet, og det blir avfyrt flere skudd.

Murerlærlingen flykter i panikk, og forteller om uutholdelige smerter som følge av skuddene. Etter hvert klarer han å komme seg inn i en av blokkene i området, og blir liggende i oppgangen.

Flere skudd

- Jeg ble truffet i magen. Tre ganger har legene operert meg, flere organer er skadet. Skuddene som ble avfyrt, traff meg også det i ene beinet, i albuen, og noen hagl boret seg inn i ansiktet mitt. Legen har plukket hagl på hagl ut av kroppen min, sier han.

SKUDDENE: Ikke langt fra Trosterud Senter ble 19-åringen skutt. Gjerningsmannen er fortsatt ikke pågrepet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKUDDENE: Ikke langt fra Trosterud Senter ble 19-åringen skutt. Gjerningsmannen er fortsatt ikke pågrepet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Du sier du gjenkjente mannen?

- Han er ofte på Trosterud, sier tenåringen og gir en detaljert beskrivelse av en godt voksen mann.

- Livredd

Murerlærlingen frykter at livet aldri blir som før.

- Jeg er ikke i tvil. Han ville drepe meg fordi jeg er brun i huden. Jeg er jo norsk, jeg er født i Oslo, og vi flyttet fra Carl Berner til Trosterud da jeg var to år gammel.

Da han våknet etter operasjonene og koma, ble 19-åringen livredd.

- Etter skuddene får jeg angst når jeg ser hvite nordmenn, og er redd for at de vil drepe meg, forteller han.

«Vanlig norsk ungdom»

- Har du noen gang snakket med mannen som skjøt deg?

- Nei, men jeg har sett ham flere ganger, mener han.

- RASISME: 19-åringen forteller til sine advokater, John Christian Elden (t.v.) og Farid Bouras at mannen som skjøt ham, ropte: «Jævla svartinger», før han avfyrte skuddene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- RASISME: 19-åringen forteller til sine advokater, John Christian Elden (t.v.) og Farid Bouras at mannen som skjøt ham, ropte: «Jævla svartinger», før han avfyrte skuddene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Har du vært innblandet i noen form kriminalitet?

- Nei, jeg er en helt vanlig norsk ungdom. Jeg vet ikke hvorfor han forsøkte å drepe meg.

Frykter hevn

19-åringen er glad for at han ikke ble drept, og for at legene på Ullevål sykehus reddet livet hans.

- Livet er satt på vent. Nå ryker fagprøven i mureryrket. Kanskje blir livet aldri som det var, sier 19-åringen, som av hensyn til sin videre sikkerhet ikke våger å stå fram med navn og bilde.

- Hvis ikke politiet pågriper mannen, er jeg redd ungdommer tar saken i egne hender. Det må ikke skje. Jeg er ikke i tvil: det var ren rasisme og ikke noe annet. Han ville drepe oss fordi vi er litt mørkere i huden enn andre nordmenn, sier 19-åringen.

Pekte ut person

- Vår klient samarbeider med politiet, og vi håper etterforskerne i Oslo raskt kan pågripe gjerningsmannen, sier advokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Etter at Dagbladet møtte 19-åringen har han blitt avhørt av politiet. I avhøret ga han en detaljert beskrivelse av en mann med nordisk utseende. 19-åringen forteller at han pekte ut en person på en fotokonfrontasjon. Han ble løslatt dagen etter.

- Du er sikker på at mannen du pekte ut, er den samme som avfyrte skuddene?

- Ja, sier 19-åringen.

Ukjent gjerningsmann

Politiadvokat Hilde Strand i Oslo-politiet bekrefter at en mann ble pågrepet etter forklaringen til 19-åringen.

KOMPLISERT: Politiadvokat Hilde Strand beskriver etterforskningen av skytingen på Trosterud som komplisert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMPLISERT: Politiadvokat Hilde Strand beskriver etterforskningen av skytingen på Trosterud som komplisert. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Mannen ble løslatt etter to dager, fordi mistanken mot ham ble svekket. Mannen er fortsatt formelt siktet. Saken mot ham er ikke endelig avgjort, men vi mener det ikke var grunnlag for å framstille ham for varetekt, sier politiadvokat Strand til Dagbladet.

Hun understreker at politiet etterforsker skytingen for fullt, og at de ikke trekker 19-åringens forklaring i tvil.

- Vi holder alle muligheter åpne. To menn har vært pågrepet, mistanken mot begge er svekket, ut over det kan jeg av hensyn til den videre etetrforskningen ikke gå inn på detaljene. Det er en komplisert etterforskning.

- Politiet kan ikke verifisere de ulike opplysningene fornærmede har gitt. Konkret når det gjelder de gjengitte rasistiske uttalelsene, kan vi opplyse at de fornærmede ikke har forklart dette til politiet. Vi har således ikke konkrete holdepunkter i saken for at dette er hatkriminalitet, sier politiadvokat Hilde Strand til Dagbladet.

- Dessverre er en ukjent gjerningsmann på frifot, sier politiadvokat Hilde Strand til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer