PREGET FOR LIVET: Den i dag 26 år gamle mannen forteller at overgrepene 44-åringen utsatte ham for som barn, fortsatt preger ham, at han synes det er urovekkende at overgrepslæreren i praksis kan slippe fri om fire år og åtte måneder. - Han kan slippe fri om knappe fem år, mens jeg må leve resten av livet med det han gjorde mot meg, sier 26-åringen.
Foto: HANSEN NINA /Dagbladet
PREGET FOR LIVET: Den i dag 26 år gamle mannen forteller at overgrepene 44-åringen utsatte ham for som barn, fortsatt preger ham, at han synes det er urovekkende at overgrepslæreren i praksis kan slippe fri om fire år og åtte måneder. - Han kan slippe fri om knappe fem år, mens jeg må leve resten av livet med det han gjorde mot meg, sier 26-åringen. Foto: HANSEN NINA /DagbladetVis mer

Offer (26): - Jeg må leve resten av livet med det han gjorde mot meg

Selv om psykiaterne anbefaler et behandlingsløp på mellom fem og ti år, kan overgrepslæreren (44) slippe fri allerede etter fire år og åtte måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over en periode på 13 år forgrep Romerike-læreren (44) seg på seks unge gutter, har Oslo Tingrett slått fast. Læreren ble denne uka dømt til sju års forvaring for overgrepene. Straffen har en minstetid på fire år og åtte måneder.

- Han kan slippe fri om knappe fem år, mens jeg må leve resten av livet med det han gjorde mot meg.

Det sier mannen (26) som ifølge dommen var lærerens første offer. Han ble seksuelt misbrukt fra han var 11-12 år gammel. Overgrepslæreren jobbet da som vaktmester på skolen gutten var elev ved.

- Det er positivt at han ble dømt til forvaring, men i verste fall slipper han ut allerede om fire år og åtte måneder. Det er ikke lang nok tid, spesielt med tanke på at ikke en gang psykiaterne kan si hvor lang behandlingstid som trengs for at han skal bli frisk, sier 26-åringen til Dagbladet.

Behandling fra fem til ti år De to sakkyndige psykiaterne Rita Lyngved og Bjørn Solbakken har blant annet konkludert med at læreren er pedofil, og at terapi i regelen måtte foregå over mange år for å kunne anse ham som frisk.

- Det er stor tvil om hvor lang behandlingstid som må til i lærerens tilfelle, men de sakkyndige anslår at han hvert fall trenger behandling i mellom fem og ti år, sier statsadvokat Irlin Irgens til Dagbladet.

- Da er minstetid i fengsel mindre enn antatt minimum behandlingstid. Det er hårreisende, sier den 26 år gamle fornærmede mannen.

I dommen vektlegger retten store deler av det de sakkyndige har kommet fram til i sin erklæring:

«For alle praktiske formål bør en gå ut fra at en livslang forøket risiko for framtidig seksuell vold», heter det blant annet.

Psykiater Bjørn Solbakken vil ikke kommentere dommen før den er rettskraftig, men på generelt grunnlag sier han til Dagbladet:

- Pedofile personer krever ofte en langvarig behandling, og det er ikke gitt at det gir resultater heller.

- Tøffest å høre de andre 26-åringen sier han ikke er redd for at 44-åringen vil oppsøke ham når han slipper ut av fengsel.

- Men jeg tror det skal legges ned et godt stykke arbeid i at han ikke får være i nærheten av barn, selv om det er umulig, sier han.

DØMT: I rollen som lærer, skolevaktmester, idrettstrener og speiderleder forgrep den i dag 44 år gamle mannen seg på seks gutter over en periode på 13 år. De sakkyndige Rita Lyngved og Bjørn Solbakken har gitt ham diagnosen pedofil - og mener det kreves et mange år langt behandlingsløp for at han skal kunne anses som frisk. 44-åringen ble dømt til sju års forvaring. Dommen er imidlertid ikke rettskraftig ennå. Tegning: Fedor Sepegin
DØMT: I rollen som lærer, skolevaktmester, idrettstrener og speiderleder forgrep den i dag 44 år gamle mannen seg på seks gutter over en periode på 13 år. De sakkyndige Rita Lyngved og Bjørn Solbakken har gitt ham diagnosen pedofil - og mener det kreves et mange år langt behandlingsløp for at han skal kunne anses som frisk. 44-åringen ble dømt til sju års forvaring. Dommen er imidlertid ikke rettskraftig ennå. Tegning: Fedor Sepegin Vis mer

Som Dagbladet tidligere har skrevet, hadde politiet allerede i 2001 bevis for at 44-åringen hadde tatt nakenbilder av 26-åringen. Overgrepslæreren ble da siktet for produksjon eller medvirkning til produksjon av barnepornografi, men ble aldri tiltalt. 26-åringen torde da ikke fortelle noen om hva 44-åringen hadde utsatt ham for - og dette sier han at har plaget ham veldig, spesielt i løpet av den tre uker lange rettssaken.

- Det var tøft å fortelle min historie i retten, men det var enda vanskeligere å høre de andre guttenes historier. Selv om jeg vet hvor skylden ligger, har min egen skyldfølelse blitt forsterket i denne prosessen. Jeg sitter fortsatt med følelsen av at jeg kunne satt en stopper for overgrepene i 2001, sier han.

Samtidig sier han at han nå er klar for å legge det hele bak seg.

- Så sant saken ikke ankes, håper jeg vi alle kan se oss ferdige med dette innen de neste to ukene, sier han.

Erkjente forholdene Aktor Irgens sier til Dagbladet at hun er fornøyd med at 44-åringen fikk sju års forvaring. Det var dette aktoratet la ned påstand om.

Mannens forsvarer Dag Svensson mener derimot at straffen var vel lang.

- Min klient har vært forberedt på å få forvaring, men vi hadde håpet på at han skulle få mer uttelling for at han har erkjent alle forholdene - særlig med tanke på at dette har stor betydning for de fornærmede i saken.

- Jeg har gått gjennom dommen med min klient, men vi vil gå ytterligere igjennom den og se om det er noe grunnlag for å anke. Det er imidlertid både en belastning for domfelte og de fornærmede med en ankesak, så vi vil helst unngå det, sier Svensson til Dagbladet.

ØNSKET FORVARING: Statsadvokat Irlin Irgens la ned påstand om sju års forvaring for 44-åringen. Her sammen med bistandsadvokat for en av de fornærmede i saken, Tord Jordet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ØNSKET FORVARING: Statsadvokat Irlin Irgens la ned påstand om sju års forvaring for 44-åringen. Her sammen med bistandsadvokat for en av de fornærmede i saken, Tord Jordet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer