Offer ber Joschka Fischer gå

Politimannen ble forsøkt brent levende av tyske demonstranter i 1976. Blant demonstrantene var Tysklands nåværende utenriksminister Joschka Fischer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1976 ble politimannen Jürgen Weber truffet av molotow-coctails mens han satt i en bil. Rasende demonstranter kastet de dødelige brannbombene inn i bilen han satt i sammen med to kolleger. Demonstrantene gikk amok etter at terroristen Ulrike Meinhof i Rote Arme Fraktion ble funnet død i fengselet. Weber overlevde så vidt, men mener at nåværende utenriksminister Joschka Fischer må ta ansvar for det som skjedde. Fischer var blant dem som planla demonstrasjonen kvelden før. Offeret mener at Fischer må gå.

Fischer arrestert for mordforsøk

Stadig flere detaljer duekker opp om Fischers fortid. Det er datteren til Ulrike Meinhof, Bettina Röhl, som har sørget for å virvle opp historiene fra 70-tallet, da Tyskland ble terrorisert av en venstregående, voldelig bølge anført av Andreas Baader og Ulrike Meinhof. Joschka Fischer har måttet innrømme at han var fascinert av vold etter at et bilde av ham ble publisert der han banker opp en politimann.

Jürgen Weber klarte ikke å komme seg ut av bilen like raskt som kollegene da demonstranter kastet molotow-coctailer inn gjennom de åpne bilvinduene. Kort tid etter sto han i flammer. Det er Berliner Tagesspiegel som skriver om historien hans i dag.

- Han brant og skrek fryktelig, sier kollegene.

Hvis ikke kollegene hadde dratt ham ut av bilen og kastet seg over ham for å slukke flammene, hadde Weber, som da var 23 år gammel, blitt brent levende.

Dagen før demonstrasjonen, samlet venstreradikale seg på en pub og planla det som skulle skje. Joschka Fischer var tilstede og kan ha deltatt aktivt i denne planleggingen. Noen dager etter drapsforsøket, ble Fischer arrestert og sammen med 13 andre siktet for mordforsøk av statsadvokaten.

Han ble senere satt fri på grunn av mangel på bevis.

Jürgen Weber mener at Fischer nå må ta ansvar for volden som ødela livet hans. Han er opprørt over at politimannen som ble slått ned av Fischer, tidligere denne uken ga utenriksministeren tilgivelse for overfallet.

- Fyren må ha fått noen slag for mye i hodet, kommenterer Weber.

Fischer har ikke avvist at han var tilstede under demonstrasjonen. Han sier bare at det ikke var han som kastet, og at han ikke vet hvem som gjorde det.