Offer for Oslo-sjokkran grillet om kriminelle onkler

Spurt i retten om hvor pengene fra Norges største banksvindel har blitt av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju svenske menn sitter denne uka tiltalt i Oslo tingrett for det oppsiktsvekkende ranet av gullsmedbutikken Sheikh Enterprises på Grønland i Oslo lørdag 29. mars i fjor.

Ranerne stakk av med gullsmykker som trolig var verdt rundt 1,4 millioner kroner, etter å ha smadret butikkmontrene og truet butikksjefen og kunder. På utsiden av butikken, midt blant de mange forbipasserende i finværet i Grønlandsleiret, skjøt en av gjerningsmennene to skarpe skudd i lufta med et automatvåpen. Den første fluktbilen ble like etter satt i brann bare noen kvartaler unna.

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at fire av de tiltalte utførte selve ranet, mens tre av dem bisto ranerne før og etter det nøye planlagte tilslaget.

De fleste av mennene ble pågrepet i Sverige, etter en svært omfattende etterforskning ved Seksjon for organisert kriminalitet i samarbeid med svensk politi. Bare den antatte hovedmannen, en 23-åring, erkjenner straffskyld, for medvirkning til ranet.

- Veldig redd Det var mannen som i dag er eier og daglig leder ved gull- og tekstilbutikken som sto bak kassa da ranerne slo til. Han forklarte seg i retten i dag om en svært skremmende opplevelse.

- Ranerne bare stormet inn og ødela alt. Det fløy glass hit og dit og var mye roping mellom ranerne på engelsk. Jeg var veldig redd. Da en av ranerne ropte «down, down!» satte jeg meg ned med hendene i været og bare ventet på at det skulle bli ferdig, og prøvde å ikke se så mye på dem, sa innehaveren.

Han opplyste at han sliter psykisk og at det ikke går en dag uten at han tenker på det brutale ranet.

Spekulerte om onkler Men i stedet for oppfølgingsspørsmål om selve ranet, gikk en rekke av forsvarsadvokatene i dag løs på butikksjefens erstatningskrav og hvordan ransutbyttet ble beregnet til 1,4 millioner kroner.

Fornærmede er nevø av tre menn i Zahoor-familien som politiet tidligere har knyttet til svært alvorlig kriminalitet i Oslo i lengre tid.

Den Dubai-baserte onkelen Umar Farooq Zahoor er utpekt som mottaker av utbyttet etter den store Nordea-svindelen i 2010, der 62 millioner kroner forsvant etter overføringer fra Oslo til Dubai. Umar Zahoors yngre bror, Usman, ble dømt til sju års fengsel for organisering av svindelen. Dagbladet har tidligere skrevet at et annet tredje familiemedlem, som også oppholder seg i Dubai, er siktet for å være oppdragsgiver bak bestillingsdrapet på et B-gjengmedlem på Ensjø i Oslo i 2012.

Alle disse tre fikk ransofferet i dag spørsmål om fra de tiltaltes forsvarere, som mener erstatningskravet må avvises av retten hvis det er en mulighet for at butikkbeholdningen kan være knyttet til straffbare handlinger.

- I dommen i Nordea-saken skriver retten at pengene ble sendt til din onkel i Dubai. Vet du hvor pengene har blitt av, spurte advokat Martin Hay ved advokatfirmaet Storrvik, forsvarer for den tiltalte 24-åringen.

- Nei, svarte fornærmede.

- Driver onklene dine i gullbransjen?

- En av dem drev en butikk for mange år siden.

- Har onklene dine noe med Sheik Enterprises å gjøre?, spurte Hay.

- Nei.

Også advokat Øystein Storrvik spurte ut fornærmede om hvilke koblinger butikkens tidligere gullinnkjøp eventuelt har til beryktede slektninger.

- Disse karene holder på i Dubai og dere kjøper alt fra Dubai, men de har ikke noe med gulltraffikken å gjøre altså?

- Foreldrene mine har drevet mye lengre, siden 1996, svarte butikksjefen.

Ransofferet tok over den kjente smykkeforretningen gjennom et nyopprettet selskap da foreldrenes selskap i fjor gikk konkurs i kjølvannet av en razzia fra politiet, Skatt Øst og Tollvesenet i 2012. Den gang ble det avslørt påstått svart omsetning på rundt seks millioner kroner. 

Dagbladet har tidligere skrevet av bostyrer i fjor satte spørsmålstegn ved at Sheik Enterprises rett før virksomhetsoverdragelsen og etter at eierne kjente til millionkravene fra norske skatte- og tollmyndigheter, betalte nesten fem millioner kroner i utestående gjeld til gullsmedselskapet Bafleh Jewellery i Dubai.

Det skal ha blitt etterforsket, uten hell, hvorvidt Dubai-selskapet i realiteten er kontrollert av Umar Farooq Zahoor.

«Oslo politidistrikt har informert konkursboet om at de undersøker hvorvidt Bafleh Jewellerys aksjonærer er nærstående av Skyldnerens aksjonærer. Skyldnerens styreleder har overfor konkursboet benektet dette», het det i bostyrers innberetning.

Også tingrettsdommeren i ranssaken ba i dag om en rekke avklaringer fra fornærmede rundt denne konkursen og gullbeholdningen han overtok fra morens selskap. Det er ikke ventet at dette kan få noen stor betydning for selve straffesaken mot de antatte ranerne, men uklarhetene kan gå ut over erstatningskravet på 1,4 millioner kroenr.

- Ligner trakassering Butikkeieren vil ikke kommentere forsvarernes antydninger overfor Dagbladet, men sier det var overraskende at slektningene hans ble tema i ranssaken.

Fornærmedes bistandsadvokat, Karen Forbrigd ved advokatfirmaet Elden, reagerte sterkt på forsvarernes aggressive utspørring av mannen som er offeret i ranssaken.

- Forsvarerne går nokså langt i retning av trakassering. Min klient har opplyst at varene som er knyttet til erstatningskravet er fortollet og innført på lovlig måte, sier Forbrigd.   Dagbladet har tidligere skrevet at politiet, på grunn av butikkens spesielle bakgrunn, har undersøkt om ranet kunne ha et annet motiv enn selve utbyttet, men etterforskningen fant ingen holdepunkter for dette.

Det er satt av to uker til rettsaken.

- Påtalemyndigheten mener de tiltalte er knyttet til ranet gjennom telefonbruk, overvåkningsbilder, kommunikasjonskontroll og dels gjennom hverandres forklaringeringer, sa aktor i sitt innledningsforedrag.
Politiet har også gjort DNA-funn og fingeravtrykk som er viktige bevis mot enkelte tiltalte.