Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmann etterlyst:

Offer hylte og gråt

En mann i 20-åra ble i 2012 dømt for å ha gjennomført et brutalt ran i Skien. Nå er han etterlyst, mistenkt for en hendelse i Trondheim hvor en mann ble skutt på åpen gate.

ETTERLYST: En mann i 20-åra er etterlyst etter en skyteepisode i Trondheim. Foto: Politiet
ETTERLYST: En mann i 20-åra er etterlyst etter en skyteepisode i Trondheim. Foto: Politiet Vis mer

Onsdag etterlyste Trøndelag politidistrikt en navngitt mann i 20-åra etter en skyteepisode, hvor en mann ble skutt to ganger på åpen gate på Ila i Trondheim. Politiet mener at han har rømt til Sverige.

- Vi mener at det er grunn til å tro at den etterlyste var en av to personer som var til stede under selve skyteepisoden, sier politiadvokat Trygve Angen til Dagbladet.

Den etterlyste mannen er tidligere dømt minst seks ganger. Forbrytelsene gjelder blant annet vold, vinningskriminalitet, narkotika og trusler.

I 2012 ble han dømt for å ha begått et brutalt ran sammen med to andre medranere. Mannen erkjente straffskyld, men forklarte at han var svært ruset på alkohol og piller under ranet. Han betvilte imidlertid ikke de andre involvertes forklaringer.

Ranet

En medraner av den etterlyste forklarte at han ble presset for penger. Dermed ba han den etterlyste om hjelp til å planlegge, forberede og gjennomføre et ran mot en kvinne og en mann i Skien, ifølge medranerens forklaring.

Den etterlyste og to medranere trengte seg inn i boligen, forklarte de fornærmede. Den etterlyste var maskert med finlandshette og bevæpnet med balltre, ble det forklart.

Mannen som ble ranet har forklart at den etterlyste tapet ham på armer og bein, og truet med å terrorisere ham dersom han ikke gjorde hva den etterlyste ba ham om.

Hylte og gråt

Kvinnen som ble ranet har forklart at en av medranerne ba henne om å sette seg på sengekanten. Dette nektet hun, og hylte og gråt, ifølge forklaringen til både kvinnen og medraneren.

Videre mener kvinnen at medraneren slo henne to ganger med flat hånd og lugget henne. Dette bestrider medraneren, som mener at han forsøkte å roe henne ned.

Videre har kvinnen forklart at hun ble ført inn i stua, hvor samboeren lå tapet på sofaen. Der skal hun ha blitt vitne til at den etterlyste framsatte verbale trusler om å terrorisere samboeren.

Retten fant det bevist at ranerne truet til seg både et kredittkort, en mobiltelefon, en spillkonsoll og en bærbar datamaskin.

Fikk angst

De fornærmede forklarte i retten at de var svært redde, og at de seinere har vært engstelige. Den fornærmede kvinnen har forklart at hun etter ranet utviklet en angstlidelse.

Den etterlyste erkjente straffskyld, og ble dømt til fengsel hvorav deler av fengselsstraffen var ubetinget.

En av medranerne erkjente straffskyld, og ble dømt til betinget fengsel.

Den andre medraneren erkjente flere av de faktiske forhold, men nektet straffskyld. Han ble dømt til fengsel, hvorav deler av fengselsstraffen var ubetinget.

Rømte til Sverige

Det var 5. desember at en mann i 30-åra ble skutt to ganger på åpen gate i Trondheim. Han ble innlagt på sykehus, men ble skrevet ut etter omkring ei uke. Politiet mener at den etterlyste rømte til Sverige etter skytingen.

- Vi mener at den etterlyste reiste fra Norge til Sverige kort tid etter skytingen, men vi har ikke informasjon om eksakt hvor han befinner seg på nåværende tidspunkt. Derfor har vi vurdert det som nødvendig å etterlyse ham med navn og bilde, sier politiadvokat Angen til Dagbladet.

Angen bekrefter at de samarbeider med politiet i Sverige.

- Vi anser ham ikke som farlig for publikum generelt, men siden politiet mistenker at han har vært involvert i en skyteepisoden, så ønsker vi ikke at publikum tar kontakt med ham selv, men varsler politiet.

Falskt navn

I politiets etterlysning går det fram den etterlyste har tilknytning til Skien i Vestfold og Telemark. Politiet mener også at han har tilknytning til Charlottenberg og Åmotfors i Sverige, hvor han benytter seg av falskt navn.

- Hvorfor befant han seg i Trondheim på tidspunktet for skytingen?

- Det er noe som inngår i etterforskningen, og som vi forsøker å avdekke.

- Mistenker politiet at han er tilknyttet et kriminelt miljø?

- Det ønsker vi ikke å kommentere på nåværende tidspunkt.

Dagbladet har av presseetiske årsaker valgt å ikke identifisere den etterlyste, til tross for at politiet har valgt å gå ut med navn og bilde.

Én pågrepet

Ytterligere én mann i 20-åra er mistenkt i forbindelse med skyteepisoden. Vedkommende meldte seg for politiet i Danmark, og ble pågrepet i romjula. Han har ikke villet forklare seg for politiet.

- Det er mitt klare råd at han venter med å forklare seg fram til de klausulerte dokumentene i saken er gjort tilgjengelige for ham. På nåværende tidspunkt har han knapt kjennskap til annet enn siktelsen mot ham, sier forsvarer Rikke Arnesen til Dagbladet og fortsetter:

- Slik jeg ser det, så er siktelsen vag, lite treffende og for vid til å kunne besvares. Situasjonen er tøff for min klient. Han er nå fengslet på strenge vilkår, uten at han får kjennskap til grunnlaget for anklagen mot ham.

Arnesen legger til at klienten ønsker å samarbeide, og at det er opp til politiet å gi innsyn i anklagene mot ham, slik at han kan forklare seg.