Offeret: - En ubeskrivelig glede

30-åring siktet for tre overfallsvoldtekter. Kan stå bak flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet har i dag formelt utvidet voldtektssiktelsen mot en mann (30), opprinnelig fra Somalia, til tre overfallsvoldtekter i Oslo. Han er fra tidligere siktet for en overfallsvoldtekt mot en kvinne (48) i Nordre gate på Grünerløkka i Oslo om morgenen 4. mai i år, som han har tilstått.

Les også: «Somalier siktes for to voldtekter til»

Utvidelsen av siktelsen knytter seg til to overfallsvoldtekter begått henholdsvis 31. januar 2007 i Prinsensgate 8 og 4. mai 2007 i Myntgaten 5, skriver politiet i en pressemelding.

Det er ofrenes beskrivelse av gjerningsmannen som knytter ham til de to andre voldtektene. Det sammen med måten overfallsvoldtektene er begått på, nemlig at de fornærmede har blitt utsatt for omfattende vold i forkant av seksualovergrepene.

- Hovedgrunnen for at vi har ventet med å utvide siktelsen er at vi ønsket at han selv skulle få muligheten til å komme på banen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i oslopolitiet til Dagbladet.no.

Siktede har vært i avhør én gang, men har senere ikke latt seg avhøre av politiet.
- Nå synes vi tiden var kommet til at vi ikke kunne vente lenger, sier Kraby.

Den siktede 30-åringen er ennå ikke konfrontert med de nye siktelsene.

- På spørsmål i avhør om det var ytterligere forhold han ønsket å fortelle om, har han vært taus, sier Kraby.

HJEM FRA BYEN: Kvinnen (37) i Prinsens gate skal ha blitt fulgt etter på vei hjem fra utestedet Original Pilsen i Oslo og blitt overfalt da hun var i ferd med å låse seg inn i sin egen leilighet. Foto: Bjørn Langsem
HJEM FRA BYEN: Kvinnen (37) i Prinsens gate skal ha blitt fulgt etter på vei hjem fra utestedet Original Pilsen i Oslo og blitt overfalt da hun var i ferd med å låse seg inn i sin egen leilighet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Turte ikke gå i butikken

Advokat Trine Rjukan bistår ofrene i Nordre Gate og Prinsens gate. Hun forteller at kvinnen (37) som ble brutalt overfallsvoldtatt i Prinsens gate 31. januar i år er utrolig glad etter at siktelsen nå er utvidet.

- Hun forteller om en ubeskrivelig glede, sier Rjukan til Dagbladet.no.

Hun forteller at det lenge så stygt ut for saken hennes. Det har nesten gått et halvt år siden voldtekten skjedde, og lenge var politiet langt unna en pågripelse.

- Hun følte situasjonen som håpløs og var i ferd med å bli motløs. Frykten for at hun skulle møtte på gjerningsmannen, som kunne være på frifot, var alltid til stede, sier bistandsadvokaten.

Rjukan forteller at klienten hennes ikke har turt å bo hjemme.
- Hverdagslige ting som å gå i butikken eller å ta bussen var vanskelig. Redselen var alltid i bakhodet og hun måtte ha følge av venner når hun gikk ut. Nå vil dette mest sannsynlig bedre seg betraktelig, sier Rjukan.

Hun sier det er en enorm lettelse for voldtektsofre å ha en siktelse i saken.

- Det er betryggende at riktig mann sannsynligvis er satt ut av samfunnet, sier hun.

Offeret: - En ubeskrivelig glede

Sjekkes mot flere voldtektssaker 

Den videre etterforskning vil i første omgang innebære et konfronterende avhør med siktede. Av hensyn til etterforskningen vil politiet i liten grad kunne gå ut med ytterligere informasjon, opplyser politiet.

- Dette er tre alvorlige saker. Nå trenger vi tid og ro til å etterforske sakene, sier Kraby.

Politiet håper nå å ha siktede i varetekt frem til tiltale og saken kommer opp for rettssystemet.

I mellomtiden vil politiet sjekke mannen opp mot ytterligere voldtektssaker fra den såkalte voldtektsbølgen som rullet over Oslo i vinter. Politiet har allerede DNA på mannen de tror kan stå bak de tre overfallsvoldtektene i Oslo sentrum fra en tidligere sak.

Les også: «Voldtektssiktet sjekkes mot trippelvoldtekt»

- Vi ønsker å sjekke han opp mot andre uoppklarte voldtektssaker. Det finnes DNA-bevis i flere av disse sakene og vi ønsker å sjekke han opp mot disse, sier Kraby i oslopolitiet.

Det vil bli foretatt søk i forhold til andre saker i DNA-registeret til politiet.

Politiet vurderer også å fremstille den siktede 30-åringen til såkalte personkonfrontasjon der ofrene i de forskjellige sakene skal peke ut mannen de mener voldtok dem.

Brutale voldtekter

Voldtekten i Prinsens gate skjedde kun en drøy uke etter at den siktede 30-åringen ble sluppet ut fra fengsel etter å sonet for vold og narkotika. Den 37 år gamle kvinnen skal ha blitt brutalt mishandlet og voldtatt i 30-40 minutter etter at hun var gjest på utestedet «Original Pilsen» i Oslo.

Mannen skal ha fulgt etter henne hjem og overfalt henne da hun var i ferd med å låse seg inn i leiligheten sin i Prinsens gate i 04-tida om morgenen.

Politiet har altså nå siktet mannen for å ha stått bak en tredje voldtekt. Denne skjedde samme morgen som i Nordre gate 4. mai. En 41 år gammel kvinne ble voldtatt bak politistallene ved Akershus festning, i Myntgaten i Oslo. Voldtekten skal ha skjedd mellom fem og sju om morgenen.

Offeret i Nordre gate bidro sterkt i pågripelsen av mannen da hun fikk ham inn i en 7-Eleven kiosk i Thorvald Meyers gate der han ble fanget av overvåkingskameraet. Politiet beskriver voldtekten som svært brutal. Hun skal ha blitt ført inn i et hjørne mellom en murbygning og et gjerde. Der skal hun ha blitt banket opp før hun ble voldtatt. Etter voldtekten skal hun ha blitt banket opp på nytt.

Les også: «- Hun ble utrolig glad. I dag er hun bønnhørt»

30-åringens forsvarer, Hilde Marie Ims ved Advokatfirmaet Furuholmen, bekrefter at hun har mottatt den utvidede siktelsen i dag, men ønsker ikke å kommentere hvordan klienten stiller seg til denne.

BRUTALT: Kvinnen (48) som ble overfalt og voldtatt i 04-tida om morgenen 4. mai ble banket opp før og etter voldtekten.
BISTÅR: Bistandsadvokat Trine Rjukan representerer to av ofrene som den 30 år gamle mannen nå er siktet for å ha stått bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer