Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Offeret har hatt det vanskelig etter overgrepet

Men nå anser altergutten, som ble offer for Georg Müller, seg ferdig med saken.

VANSKELIG SITUASJON: Offeret forteller, via sin bistandsadvokat Birte Mjønes, at han har hatt det vanskelig etter overgrepet og har fått psyokologhjelp. Foto: Ron Holan
VANSKELIG SITUASJON: Offeret forteller, via sin bistandsadvokat Birte Mjønes, at han har hatt det vanskelig etter overgrepet og har fått psyokologhjelp. Foto: Ron Holan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
TRONDHEIM (Dagbladet): - Min klient sier at overgrepet har vært på en måte som ikke kan kvalifisere for en foreldelsesfrist på 25 år, sier advokat Birte Mjønes til Dagbladet.

Hun bistår mannen som er offer i overgrepssaken der den katolske eks-biskopen Georg Müller (58) er mistenkt.

Den katolske kirka gikk i går ut og sa at forholdet var foreldet, men det avviste politiet med at det var ikke sikkert. Foreldelsesfrister i sedelighetssaker er 10 eller 25 år. Dersom det er snakk om en svært alvorlige overgrep med en strafferamme på 21 år i fengsel, settes foreldelsesfristen til 25 år. Denne fristen aktiveres ikke før etter offeret er fylt 18 år.

Politiet ønsket å finne ut av dette, og mye tyder på at de har fått svar på spørsmålet etter at de avhørte fornærmede i dag.

Politioverbetjent Geir Olav Granbo i Trondheim-politiet opplyser til Dagbladet at de håper å få sendt overgrepssaken til påtalemessig avgjørelse i morgen.

- VanskeligOfferet har, ifølge bistandsadvokaten, forklart at overgrepet skjedde for cirka 20 år siden og at han da var en 14-15 år gammel altergutt.

Mjønes forteller at mannen har fått med seg sakene i media og forstår at det kommer til offentligheten etter alle pedofilisakene som har blitt rullet opp i Vatikanet den siste tida. Men mannen er klar på at han på ingen måte ønsker å stå fram eller bli sporet opp.

- Dette er for hans egen del og av hensyn til andre potensielle ofre som vurderer om de skal varsle om lignende saker, sier hun.

Han har fortalt sin bistandsadvokat at han er glad for at saken ikke ble kjent for offentligheten i fjor.

BISTÅR OFFERET: Advokat Birte Mjønes. Foto: Ron Holan
BISTÅR OFFERET: Advokat Birte Mjønes. Foto: Ron Holan Vis mer

- Da var han mer sårbar. Situasjonen har vært vanskelig for ham og han har fått psykologhjelp. Nå anser han seg som ferdig med saken, sier Mjønes til Dagbladet.

PsykologtilbudHan har forklart at han har blitt godt tatt vare på av kirka etter at han fortrodde seg til menigheten om saken.

- Han har blitt trodd hele veien og han synes kirka handlet raskt. Han har blitt godt ivaretatt og har fått psykologtilbud fra dem, sier advokaten, som ikke er kjent med om mannen benytter seg av menigheten i dag.

Müller måtte forlate sin stilling som biskop i juni i fjor. Overgrepssaken ble først kjent for offentligheten i går.

Han bekrefter, via sin bistandsadvokat, at han fikk erstatning av Den katolske kirka, men at det ikke dreier seg om årslønn opp mot 500 000 kroner.

- Det er mer enn en erstatning i lignende saker i domstolen, men ikke så mye som en årslønn, sier Mjønes.

Vanlig erstatning- og oppreisningsbeløp i overgrepssaker i retten ligger rundt 100 000 kroner.

MISTENKT: Eks-biskop Georg Müller.
MISTENKT: Eks-biskop Georg Müller. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!