Offeret kjente siktedes mor

Politiet tror en heroinavhengig mann med 12 straffedommer bak seg drepte Eli Synnøve Høyland (49). Offeret ble trolig kjent med den drapssiktede gjennom hans mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Alle landets politidistrikter er nå på utkikk etter vinningsforbryteren, som trolig har stukket av fra Stavanger. I går ettermiddag gikk politiet ut med etterlysning av bilen hans, en burgunderrød BMW 323, 1986-modell, med kjennemerke RH 46307.

- Vi vurderer hele tida om vi skal gå ut med navn og bilde. Når vi ikke har gjort det ennå, skyldes det belastningen det vil påføre familien hans. Vi regner ham heller ikke som farlig, sier etterforskningsleder Ernst K. Rossebø.

Han vil ikke kommentere hvilket motiv politiet mener mannen hadde for å kvele Høyland.

Mora til den siktede 28-åringen bor i samme blokk som drapsofferet. Kvinnene skal ha hatt et vennskapelig forhold etter at de hjalp hverandre med nabotjenester, og 28-åringen var ofte på besøk hos sin mor. Men noe nært vennskap var det ikke mellom Høyland og mannen. Politiet beskriver de to som «bekjente», og ei av Høylands venninner sier at hun aldri har hørt om at drapsofferet skal ha pleiet kontakt med en 28-åring.

Kriminell

- Jeg ante ikke at Synnøve kjente denne mannen i det hele tatt. Jeg har også snakket med et familiemedlem av henne som sa det samme. Han var helt ukjent for oss begge, sier Tove Evensen, nabo og venninne til drapsofferet.

Den 28 år gamle Stavanger-mannen har vært småkriminell siden tenåra, og heroinavhengig i minst åtte år. Forbruket finansierte han ved å knuse butikkvinduer og ta det han fant av penger. Mannen har stjålet fra slekt og venner. Han kjørte rundt i stjålne biler og mistet førerkortet i 1997.

Gang på gang ble han tatt av politiet for tyverier, innbrudd og ran. Som regel innrømmet han alt. Han slo og sparket en svirebror i narkomiljøet en gang, men har ellers aldri blitt dømt for vold.

- Ikke farlig

I 2002 ble han dømt til behandling på Frelsesarmeens bosenter. Etter bare sju dager ble han utskrevet, og kort tid etter begikk han nye straffbare handlinger. Så fikk 28-åringen en ny betinget dom, denne gangen for å bo på Evangeliesenteret i ett år. Han tok toget fra Stavanger. Men allerede på Bryne hoppet han av, ruset seg og begikk nye lovbrudd.

Da fikk domstolene nok. I september i fjor ble han dømt til ett år og ni måneders ubetinget fengsel, men stakk av for to uker siden. 28-åringens advokat, Anne Kroken, kan ikke forstå at hennes klient skal ha drept noen.

- Politiet vurderer ham ikke som farlig. Han skulle overføres til en åpnere soningsanstalt og Åna kretsfengsel tok ham med på fisketur. Jeg kjenner ham som en veloppdragen og høflig mann som oppfører seg skikkelig når han er nykter. Men han har vært tungt belastet med narkotika, sier Kroken, som vil forsvare mannen igjen hvis han ber henne om bistand.

DREPT: Eli Synnøve Høyland
NØKKELJAKT: Politiet lette i går i avløpskummene ved blokka etter eiendeler som er savnet fra leiligheten til Eli Synnøve Høyland. Blant annet savnes nøkkelen som drapsmannen brukte til å låse ytterdøra med etter ugjerningen.