Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Offeret må bare komme til meg for å få hjelp hvis han ønsker

Sogneprest Dominic Nguyen Van Thanh i St. Olavs domkirke i Trondheim synes ovegrepssaken i kirka hans er forferdelig.

- FORFERDELIG: Sogneprest Dominic Nguyen Van Thanh i katolske St. Olavs domkirke i Trondheim synes nyheten om at hans tidligere prest og biskop, Georg Müller, har seksuelt misbrukt en altergutt, er forferdelig. Foto: RON HOLAN
- FORFERDELIG: Sogneprest Dominic Nguyen Van Thanh i katolske St. Olavs domkirke i Trondheim synes nyheten om at hans tidligere prest og biskop, Georg Müller, har seksuelt misbrukt en altergutt, er forferdelig. Foto: RON HOLAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
TRONDHEIM (Dagbladet): Sogneadministrator og prest Dominic Nguyen Van Thanh i katolske St. Olavs domkirke i Trondheim forteller at han i dag tidlig fikk nyheten om tilståelsen til den katolske eks-biskopen Georg Müller.

Innrømmelsen om å ha seksuelt misbrukt en mindreårig altergutt for rundt 20 år siden kom i fjor sommer, men saken ble først kjent gjennom Adresseavisen i dag. Hendelsen skjedde da Müller var prest og saken er nå strafferettslig foreldet.

- Det er en forferdelig dag. Jeg har ikke ord. Det føles som langfredag en gang til, sier Van Thanh til Dagbladet.

- Har gode sider ogsåHan er i dag fullt opptatt med å svare på henvendelser fra pressen. Van Thanh har vært prest i Trondheim siden januar 2006. Han var kapellan under biskop Georg Müller før den tid.

- Dette kom svært overraskende på meg. Det er et sjokk, sier presten.

Han sier han i dag først ble klar over at Müllers hemmelighet.

- Dette håndteres langt over min posisjon. Men Müller har gode sider også, sier han.

SEKSUELLE OVERGREP: Det er i dag lagt ut informasjonsbrosjyrer om seksuelle overgrep i St. Olavs domkrike i Trondheim i dag. Foto: RON HOLAN
SEKSUELLE OVERGREP: Det er i dag lagt ut informasjonsbrosjyrer om seksuelle overgrep i St. Olavs domkrike i Trondheim i dag. Foto: RON HOLAN Vis mer

Nå er han klar på at menigheten med sine cirka 2500 medlemmer må leve videre og se framover.

- Det som har skjedd har skjedd, vi må erkjenne det. Nå må vi som kirke konfrontere saken og gi menigheten liv igjen, sier han.

Han ønsker ikke å kommentere håndteringen av Müllers avgang eller omstendighetene rundt overgrepet, og viser til uttalelsene i pressemeldingen tidligere i dag. Samtidig støtter han erklæringen om at det må være opp til offeret og dets vilkår hvorvidt man skal politianmelde saken eller offentliggjøre den.

Inviterer offeretVan Thanh sier han nå skal prioritere to ting:

- For det første er det å ivareta offeret. Vedkommende må gjerne komme hit til meg og han vil få veiledning og hjelp om han ønsker det. Selv får jeg ikke tatt kontakt siden jeg ikke vet hvem det er, sier han.

- For det andre er det å ta vare på menigheten. Hvordan kan jeg hjelpe menigheten med å komme seg videre etter dette? Nå er det viktig å se på hvordan vi kan forebygge at lignende ting skjer igjen, sier Van Thanh, som sier at det er bra at politiet nå undersøker saker nærmere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!